Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la procurori despre…

Detalii de la procurori despre acuzațiile care i se aduc magistratului Radu Țurcanu, în privința căruia CSM a eliberat acordul la pornirea urmăririi penale

Foto: ZdG

Radu Țurcanu, fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, în privința căruia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat acordul la pornirea urmăririi penale, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu.

Conform procurorei Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), magistratul Radu Țurcanu este suspectat că, în perioada anului 2020, atunci când deținea funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, a redistribuit altor persoane decât cele incluse în lista aprobată de CSM, a mijloacelor bănești alocate în calitate de indemnizație unică angajaților Judecătoriei Chișinău care au contactat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Marți, 10 mai, plenul CSM a eliberat acordul privind pornirea urmării penale în privința judecătorului Radu Țurcanu, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Radu Țurcanu este magistrat din 2007, când  a fost numit la Judecătoria Botanica. În 2014, a fost ales vicepreședinte al instanței, iar în 2017 devine președinte al Judecătoriei Chișinău, în urma unui concurs în care a fost singurul candidat înscris în cursă. 

Radu Ţurcanu la o şedinţă din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei

În luna octombrie 2021, ZdG a scris că, în iunie 2019, printr-o hotărâre a CSM, Radu Țurcanu este înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău, până la o decizie definitivă luată în urma informației prezentate de judecătorul Mihail Murguleț, care a depus la CSM o notă informativă, denunțând faptul că, în 2018-2019, a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui CSJ, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani, Corneliu Guzun. 

Murguleț susținea că atacurile fuseseră precedate de tentative de imixtiune în activitatea sa de înfăptuire a justiției din partea lui Radu Țurcanu, care a intervenit cu solicitarea de anulare a unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile. Pentru că s-ar fi opus, „în privința lui s-au început atacuri denigratoare, cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Acțiunea de înlăturare din funcție a lui Radu Țurcanu s-a produs după plecarea PDM-ului condus de Vladimir Plahotniuc de la guvernare. 

Conform declarației sale de avere și interese personale, Radu Țurcanu a ridicat în 2021 venituri salariale în valoare de 313 789.41 de lei de la Judecătoria Chișinău, circa 26 de mii de lei lunar. Tot anul trecut, magistratul a obținut 33 470 de lei din activitate didactică la Academia de Studii Economice (ASEM), precum și 2080 de lei din activitate didactică la USM.

Averea și dosarele gestionate de magistratul în privința căruia CSM a eliberat acordul la pornirea urmăririi penale, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu