Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii de la PA privind…

Detalii de la PA privind dosarul deputatului fugar Ilan Șor, examinat la CA Chișinău: „instanța a respins 14 cereri înaintate de apărătorii lui Șor”. Veaceslav Platon cere să fie recunoscut ca parte vătămată în cadrul cauzei penale

Foto: Anticoruptie.md

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 19 octombrie, că în cadrul ședinței de judecată din data de 7 octombrie, care a avut loc la Curtea de Apel Chișinău, avocații lui Ilan Șor au înaintat circa 16 cereri, dintre care inclusiv o cerere de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate, precum și două cereri de numire a expertizelor suplimentare.

Instanța a examinat cererile părții apărării iar la şedinţa de miercuri, 19 octombrie, Colegiul a dispus respingerea a 14 cereri din rândul celor înaintate, ca fiind nefondate. Totodată, instanţa urmează să examineze si să se pronunțe asupra celorlalte solicitări în ședința care urmează, menționează Procuratura.

„La fel, în cadrul ședinței de astăzi, a fost prezent și avocatul Ion Crețu, reprezentând interesele lui Veaceslav Platon, ultimul înaintând o cerere în adresa Colegiului penal, prin care a solicitat recunoașterea sa în calitate de parte vătămată în cadrul cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor. În raport cu prezenta cerere, instanța a dispus restituirea cererii pentru a fi conformată cerințelor legii și anume pentru traducerea acesteia în limba de stat”, se arată în comunicatul publicat de PA.

Următoarele ședințe de judecată au fost stabilite pentru data de 26 octombrie 2022 ora 15:30 și 28 octombrie 2022 ora 11:30.

Ziarul de Gardă a scris despre dosarul lui Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, care în august 2021 fost repartizat la Curtea de Apel (CA) Chișinău. Acesta se află la etapa audierii martorilor.

Completul de judecători care examinează cauza penală este format din magistrații Ion Bulhac, Marcel Juganari și Silvia Gîrbu, primul fiind judecătorul raportor pe caz.

Pe 20 august 2021, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Detalii aici

Dosarul Șor a fost repartizat spre examinare magistraților Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac. Ion Bulhac a fost numit judecător-raportor pe caz, iar prima ședință în acest dosar a avut loc pe 13 septembrie 2021 la CA Chișinău. Detalii aici

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.

Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.

Recent, jurnaliștii de la „CU SENS” au identificat vila de lux din Israel în care deputatul Ilan Șor a trăit în ultimii trei ani.

În ultimele luni, echipa „CU SENS” a analizat sute de fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare de familia deputatului penal Ilan Șor, tot el – liderul Partidului „Șor”. Majoritatea imaginilor sunt făcute astfel încât să nu trădeze locul aflării, ținut în mare taină, de altfel. Totuși, jurnaliștii au surprins câteva detalii care, puse cap la cap, au ajutat la identificarea vilei de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani.