Declarațiile avocaților lui Sternioală după ce ex-judecătorul le-a permis experților să intre în locuința sa

Avocații fostului judecător Oleg Sternioală menționează că au existat cinci tentative „de efectuare neautorizată a cercetării” la domiciliul clientului lor, iar scopul ultimei nu ar fi fost evaluarea imobilului, ci „să pătrundă repetat în imobil pentru o altă percheziție”, menționând că o „percheziție neautorizată” a fost efectuată la 4 noiembrie 2019.

De cealaltă parte, contactat de ZdG, procurorul Roman Statnîi a declarat că percheziția din noiembrie a fost realizată în baza ordonanței procurorului, „în cadrul unei alte cauze penale”.

Cât despre cea din 11 ianuarie, despre care avocații spun că a fost „ilegală”, Statnîi afirmă că a avut drept obiect al cercetării „identificarea bunurilor care au fost dobândite de către Sternioală într-o anumită perioadă”.

„Au fost identificate bunurile, verificate, documentate și ulterior urmează a fi evaluate de către experți”, a menționat Statnîi pentru ZdG.

Avocații mai spun că „Statnîi a mințit despre echipa de intervenție forțată, care nu a fost la fața locului. Acesta a mințit și despre faptul că avocații nu au contestat încheierea numită de el „ambiguă”’.

În replică, procurorul precizează că „nu am spus că nu au contestat, am spus că ea în prezent produce efecte”. „Dacă a fost contestată, oricum nu este suspendată atâta timp cât nu este examinată; ea produce efecte până în momentul în care va fi anulată”, a adăugat acesta.

„Oleg Sternioală pledează nevinovat și consideră că atât procesul penal care i-a fost intentat, cât și învinuirile operate de Procuratura Anticorupție sunt, de fapt, doar formale, având drept scop real înlăturarea dumnealui din sistemul judecătoresc”, mai transmit avocații.

Drept reacție, Statnîi a menționat că „el deja nu mai este în sistemul judecătoresc”.

Săptămâna trecută, după câteva încercări, procurorii și experții au reușit să pătrundă în locuința lui Oleg Sternioală pentru evaluarea bunurilor.

Oleg Sternioală, în acel moment judecător la Curtea Supremă de Justiție, a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, el a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate.

Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei, însă, în aceeași perioadă, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Demisia lui Sternioală a fost aprobată de Parlament la 19 decembrie 2019.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *