Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia Curții de Apel la…

Decizia Curții de Apel la cererea de judecată înaintată de Năstase împotriva majorării tarifului la energia electrică

În septembrie curent, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a înaintat o cerere de chemate în judecată împotriva Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică. Consilierul municipal declara că majorările sunt nejustificate și ilegale. Magistrații de la Curtea de Apel (CA) Chișinău au decis însă să declare inadmisibilă cererea de chemare în judecată, pe motiv că Andrei Năstase nu a făcut dovada unui drept pe care îl revindecă, nu a demonstrat că are calitatea de consumator de energie electrică și că nu a prezentat împuternicirile legale prin care reprezintă acea parte a cetățenilor care au un venit mic și mediu.

„Se declară inadmisibilă cererea de chemare în judecată depusă de Andrei Năstase împotriva Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind anularea hotărârilor ANRE din 16 august 2019 privind tarifele și prețurile reglementate la energia electrică prestate”, este menționat în încheierea Judecătoriei Chișinău din 2 decembrie.

În cererea sa, Năstase a menționat că, din actele făcute publice se desprinde clar că o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului, însă, din „motive de ordin politic şi electoral” ANRE, „aparent intenţionat” a tărăgănat adoptarea unei soluţii pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Năstase a mai invocat că Agenţia a acţionat arbitrar în detrimentul intereselor consumatorilor.

Judecătoria Chișinău, în încheierea sa, menționează însă, că Andrei Năstase nu a făcut dovada unui drept pe care îl revindecă şi nici nu a prezentat împuternicirile legale prin care reprezintă acea parte a cetăţenilor care au un venit mic şi mediu.

Succesiv, instanța de apel reține că în conformitate cu prevederile Codului administrativ nu este suficient să fii o persoană interesată faţă de o decizie dintr-un act administrativ, ca să poţi înainta o acţiune în contencios administrativ, or pentru a înainta o acţiune în contencios administrativ, persoana trebuie să facă dovada unui drept al său pe care-l revendică

„În speță, reclamantul nu a demonstrat că are calitatea de consumator sau utilizator de reţea al subiecţilor vizaţi de hotărârile ANRE din 16.08.2019, şi nu a invocat în cererea de chemare în judecată din nume propriu încălcarea unui drept concret al său, prin urmare, nu are vreun interes în contestarea lor”, conchid magistrații de la Judecătoria Chișinău.

Contactat de Ziarul de Gardă, Andrei Năstase a declarat că va contesta decizia instanței.

La 16 august, ANRE a majorat tarifele. Tariful a fost ajustat după ce furnizorii de energie electrică Î.C.S. ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. și S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” au solicitat mărirea prețului achitat de consumatorii finali.