Decizia CC după ce Robu a întrebat dacă un deputat poate fi cercetat pentru altă infracțiune decât cea pentru care i-a fost ridicată imunitatea

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a sesizat în luna septembrie Curtea Constituțională (CC) pentru a preciza dacă un deputat poate fi reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, în condițiile în care, anterior, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității acestuia, doar că pe un alt capăt de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza și a altor capete de acuzate.

Potrivit lui Robu, este neclară și incertă situația în care Parlamentul a acceptat efectuarea acțiunilor procesuale în privința unui deputat, dar în cadrul urmării penale au fost administrate probe care indică la comiterea și altor infracțiuni de către deputatul în cauză.

„La concret, interpretarea urmează să aibă ca obiect faptul dacă mai este necesară încuviințarea Parlamentului pentru fiecare capăt de acuzare în materie penală, sau este suficientă încuviințarea acordată inițial”, este menționat în sesizarea procurorului general interimar.

În decizia luată la 10 octombrie, magistrații Curții au declarat însă inadmisibilă sesizarea lui Robu, în contextul în care Regulamentul Parlamentului prevede că „cererea de ridicare a imunității deputatului se înaintează pentru fiecare infracțiune sau contravenție separată”. Astfel, Curtea a constat că interpretarea ridicată de către Robu în sesizarea sa este epuizată.

Reporterii Ziarului de Gardă l-au contactat telefonic pe Dumitru Robu pentru a afla care este cazul concret pe care a fost bazată această sesizare, în contextul în care Parlamentul a acceptat deja, la solicitarea procurorului general interimar, ridicarea imunității parlamentare a cinci deputați. Astfel, Dumitru Robu ne-a confirmat că este vorba despre unul dintre deputații cărora deja le-a fost ridicată imunitatea, însă nu ne poate comunica despre cine este vorba.

„Nu pot să vă spun numele. Este secretul anchetei. La momentul oportun o să vă comunicăm”, a declarat scurt Dumitru Robu.

Până acum, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității a democratului Vladimir Cebotari și a patru deputați din fracțiunea Partidului „Șor”: Ilan Șor, Reghina Apostolova, Marina Tauber și Petru Jardan.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *