Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea de Apel a respins…

Curtea de Apel a respins cererea procurorului privind plasarea în arest a judecătoarei Maria Tertea, învinuită de trafic de influență

Curtea de Apel Chișinău a respins contestația Procuraturii Anticorupție (PA) prin care s-a insistat ca judecătoarea Maria Tertea, de la Judecătoria Chișinău, prinsă în flagrant cu mită, să fie cercetată în arest preventiv. Astfel, magistrata va fi cercetată, în continuare, în libertate, sub control judiciar.

În context, potrivit PG conducătorul agentului economic care i-a oferit judecătorului mită – va sta în arest la domiciliu timp de o lună.

Miercuri, 31 martie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis demersul Procuraturii Anticorupție (PA) privind suspendarea din funcție a judecătoarei Maria Tertea, care este învinuită de trafic de influență, până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza penală în care este vizată.

Luni, 22 martie, Procuratura Generală (PG) a informat despre reținerea unui judecător pentru „trafic de influență”. Ziarul de Gardă a reușit să afle că magistrata care a fost reținută preventiv pentru 72 de ore este Maria Tertea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Pe 24 martie curent, procurorii din cadrul Procuraturii Generale (PG) au solicitat mandat de arestare pentru judecătoarea Maria Tertea, învinuită de trafic de influență.

Potrivit informațiilor furnizate de Procuratura Generală, magistrata a fost reţinută în flagrant, într-un dosar pornit de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în baza unor informații, potrivit cărora, aceasta ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei, aceasta fiind reținută și învinuită de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretinsă.

La începutul acestui an, Maria Tertea a fost cea care a refuzat demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de a aplica mandat de arestare preventivă pe numele lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. Ulterior, PCCOCS a acuzat-o că ar fi luat decizia aflându-se într-un conflict de interese după ce, în 2017, Procuratura Anticorupție condusă pe atunci de Viorel Morari a scos-o pe magistrată de sub urmărire penală. Maria Tertea a fost atunci cercetată pentru că ar fi comis încălcări în declararea bunurilor deținute de familia sa.

Citește și: