Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii cer mandat de arestare…

Procurorii cer mandat de arestare pentru judecătoarea Maria Tertea, învinuită de trafic de influență

Procurorii cer mandat de arestare pentru judecătoarea Maria Tertea, învinuită de trafic de influență. Solicitarea procurorilor va fi examinată miercuri, 24 martie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Luni, 22 martie, Procuratura Generală (PG) a informat despre reținerea unui judecător pentru „trafic de influență”. Ziarul de Gardă a reușit să afle că magistrata reținută preventiv pentru 72 de ore este Maria Tertea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Conform unui comunicat de presă al PG, cauza penală a fost inițiată în baza unor informații potrivit cărora, magistrata pretinde de la conducătorul unui agent economic bani pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil.

Concomitent, procurorii au pornit o cauză penală și în privința conducătorului agentului economic care ar fi oferit mită, acțiunile acestuia fiind cercetate sub aspectul infracțiunii de „corupere activă”.

La începutul acestui an, Maria Tertea a fost cea care a refuzat demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de a aplica mandat de arestare preventivă pe numele lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. Ulterior, PCCOCS a acuzat-o că ar fi luat decizia aflându-se într-un conflict de interese după ce, în 2017, Procuratura Anticorupție condusă pe atunci de Viorel Morari a scos-o pe magistrată de sub urmărire penală. Maria Tertea a fost atunci cercetată pentru că ar fi comis încălcări în declararea bunurilor deținute de familia sa.

Citește și: