Cum se comportă în detenţie minorii implicaţi în cazul omorului adolescentei din Străşeni

Minorii care au ucis-o pe tânăra de la Strășeni au un comportament „dificil”, susține Aureliu Suhan, directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP).

„Cu părere de rău, sunt o categorie de deţinuţi destul de dificili în comportament. Aceşti deţinuţi minori au avut un mod de viaţă la libertate foarte neordinar, ca să nu spun mai apăsat. Şi rezultatele educaţiei, lipsei de şcolarizare i-au dus pe calea aceasta. La ora actuală, mi-e greu să constat dacă ei conştientizează că sunt în penitenciar şi încearcă să resocializeze, într-un fel. Dimpotrivă, aş spune că au un comportament agresiv, pe alocuri. Sunt dispuşi să comită infracţiuni în interiorul penitenciarului, unele dintre care au fost şi documentate. Unul din ei a fost suplimentar condamnat, un alt caz a fost trimis în instanţa de judecată. Partea goală a paharului este că ei urmează a fi deţinuţi ulterior în penitenciarul pentru minori de la Goian… Ei vor trebui izolaţi o bună perioadă – cea de carantină, pentru a nu transmite această duritate celorlalţi”, a declarat directorul DIP, în cadrul unui interviu exclusiv pentru ZdG.

Amintim că, la sfârșitul lunii februarie 2018, Procuratura Generală a anunțat, printr-un comunicat de presă, că unul dintre minorii condamnați pentru omorul adolescentei din Strășeni, în noaptea de 25 noiembrie 2016, riscă 12 ani de închisoare pentru acțiuni cu caracter sexual și nesupunerea prin violență cerințelor legitime ale administrației Penitenciarului nr. 13 din Chișinău, acolo unde este deținut. În comunicat de presă al PG, se precizeză că în intervalul lunilor noiembrie – decembrie 2017, inculpatul, fiind deţinut în penitenciarul nr.13 din Chişinău, a agresat sexual un alt coleg de celulă, aplicându-i, inclusiv, multiple lovituri, iar ulterior, și-a îndemnat alţi patru colegi de celulă să agreseze sexual victima, căreia i-au fost cauzate leziuni corporale.

„De asemenea, pe 1 ianuarie curent, în celula în care se deţinea inculpatul, au fost auzite zgomote, iar la solicitările colaboratorilor penitenciarului de a respecta condiţiile de detenţie, acestea au fost neglijate, în repetate rânduri. După sosirea grupei operative, inculpatul a chemat deţinuţii la nesupunere în grup, numind colaboratorii instituţiei cu cuvinte necenzurate. În continuare, inculpatul a lovit doi gardieni cu un obiect metalic, iar după ce i-au fost imobilizate mâinile, agresorul a lovit cu piciorul un alt supraveghetor”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat în judecată cauzele penale de învinuire a inculpatului şi a complicilor săi. Dacă vor fi recunoscuţi culpabili de cele incriminate, ei riscă să petreacă încă 12 ani după gratii.

La 26 aprilie 2017, cei patru minori din Strășeni care au săvârșit în noaptea de 25 noiembrie 2016 omorul unei adolescente din aceeași localitate, au primit sentințe de condamnare. În timp ce trei dintre autorii omorului au fost condamnați la câte șase ani și opt luni de închisoare, al patrulea minor, care la momentul crimei avea 13 ani, se află în libertate, deoarece Codul Penal şi cel de Procedură Penală nu permit organelor de drept reţinerea şi nici anchetarea copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani.

Citiți aici: Părinţii suspecţilor de la Străşeni: Între divorţuri şi puşcărie


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *