Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum a ajuns furtul miliardului…

Cum a ajuns furtul miliardului în paginile unui ziar financiar american

Ziarul financiar american, The Wall Street Journal (WJS) scrie că Statele Unite desfăşoară o anchetă despre presupusele activităţi de corupţie în legătură cu furtul miliardului de dolari din bănci din R. Moldova. Publicația face trimitere la declarațiile fostului şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihai Gofman.

Fostul funcționar le-a spus jurnaliștilor de la The Wall Street Journal că s-a întâlnit, în cursul acestei veri, cu anchetatori americani din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi că le-a răspuns acestora la întrebări despre dispariţia suspectă, în anul 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene.

În același timp, afirmă WJS, reprezentanţi ai FBI şi ai Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat şi nici nu infirmat existenţa acestei anchete.

Gofman a declarat pentru WJS că furtul a implicat tranzacţii ce au constat într-o serie de împrumuturi fictive pe baza unor garanţii fictive care nu au fost plătite niciodată, iar documentele care prezintă probe ale furtului au fost puse într-o camionetă, duse într-o zonă rurală din ţară şi incendiate. Nici aceste afirmații n-au fost probate de fostul funcționar CNA.

În primul raport Kroll, din aprilie 2015 se menţionează faptul că omul de afaceri  și mai nou, primarul de Orhei Ilan Șor şi asociaţii săi „au jucat un rol esenţial” în coordonarea activităţilor privind furtul, subliniindu-se că acesta a fost „unul dintre beneficiari, dacă nu chiar singurul”.

Gofman a spus că în furt au fost implicaţi, de asemenea, oficiali guvernamentali de rang înalt din Republica Moldova. „Toată lumea a fost implicată „, a spus el.

În iulie curent, Gofman, în cadrul unei emisiuni la postul TV7 a declarat că oli­gar­hul și prim-vicepreședintele Par­ti­du­lui Demo­crat, Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc, ar fi prin­ci­pa­lul bene­fi­ciar al fra­u­de­lor din sis­te­mul ban­car din R. Mol­dova, acesta ar fi urmat de ex-premeirul Vlad Filat, con­dam­nat la nouă ani de închi­soare, și Ser­ghei Iara­lov, care ar fi coor­do­na­to­rul jafu­lui. 

Ilan Șor este inculpat într-un dosar pri­vind comi­te­rea infra­cţiu­nii de escro­che­rie şi spă­lare de bani de către fos­tul şef al Băn­cii de Eco­no­mii Ilan Şor. Potri­vit pro­cu­ro­ri­lor, Şor este învi­nuit că, în peri­oada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţi­nut, prin înşe­lă­ciune,  peste 5 mili­arde de lei de la BEM pe care i-ar fi spă­lat prin inter­me­diul a zeci de com­pa­nii offshore, sumă con­fir­mată şi de memo­ran­du­mul KROLL. Dosarul se află pe masa judecătorilor sectorului Buiucani.