CtEDO constată violarea dreptului de proprietate, de către Federația Rusă, în două dosare din regiunea transnistreană

Astăzi, 15 octombrie 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publică hotărârea pe cauzele Grama 28432/06 și Dîrul 5665/07, ambele se referă la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 1 al Protocolului 1, dreptul la proprietate și art. 13 al Convenției și anume dreptul la un remediu efectiv, de către Guvernul Federației Ruse. Detalii găsiți aici.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 6 000 Euro cu titlul de prejudicii morale, 13 Euro cu titlu de prejudicii materiale și 3 600 Euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Reclamanții, Ion Grama și Mihai Dîrul sunt locuitori ai satelor Corjova și respectiv Lunga, localități aflate în zona de securitate din r. Dubăsari. Ambii dețineau automobile înmatriculate în Republica Moldova și frecvent erau nevoiți să treacă prin așa zisa vamă.

La 17 noiembrie 2005 și 21 decembrie 2006, reprezentanții așa numitor autorități vamale au oprit reclamanții și le-au confiscat automobilele pe motiv că aveau plăcuțe de înmatriculare moldovenești și nu fuseseră înregistrate la autoritățile “vamale” din regiune. Un alt motiv ar fi acela că, reclamanții nu au achitat anumite taxe vamale pentru utilizarea temporară a vehiculelor pe teritoriul autoproclamatei republici.

Ion Grama și Mihai Dîrul au fost obligați să plătească amenzi pentru a-și recupera automobilele, fapt ce a avut loc abia la o lună și respectiv o săptămână după reținere.

Reclamanții au fost reprezentați de către avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *