CSJ respinge contestația unui procuror candidat la funcția de judecător la instanța supremă, care nu a promovat evaluarea integrității. Acesta a fost numit recent șef interimar la Călărași
Contestația procurorului Ion Tețcu, împotriva unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind constatarea nepromovării evaluării externe a integrității, a fost respinsă de Curtea Supremă de Justiție. Numit acum o săptămână de către procurorul general în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Strășeni, șef al Oficiului Călărași, Tețcu nu va mai putea pretinde la funcția de judecător al CSJ.
Completul special din cadrul CSJ a respins marți, 8 aprilie, cu unanimitate de voturi contestația depusă de Ion Tețcu. Decizia irevocabilă nu a fost publicată deocamdată.
Tețcu a candidat și pentru funcția de membru în cadrul Colegiului de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), nepromovând evaluarea nici în acel caz.
La 17 mai 2024, CSM a recepționat de la Comisia Vetting Raportul cu privire la evaluarea subiectului Ion Tețcu, precum și dosarul de evaluare. CSM a stabilit patru ședințe publice în cadrul cărora s-au pus în discuție rezultatele evaluării candidatului la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție Ion Tețcu.
Conform deciziei CSM care a fost contestată la CSJ, Ion Tețcu, în ședințele plenului Consiliului, și-a exprimat dezacordul cu constatările din raportul Comisiei de evaluare, solicitând respingerea acestuia și reluarea evaluării, invocând unele încălcări de procedură în procesul evaluării de către Comisie și obiecții cu referire la calculele cu privire la diferența dintre venituri și cheltuieli.
Conform concluziilor din Raportul de evaluare, în privința candidatului Ion Tețcu s-au constatat dubii serioase care conduc la nepromovare, și anume o diferență între fluxurile financiare de intrare și de ieșire ale gospodăriei (avere inexplicabilă) pentru 2021 și 2022. Conform calculelor Comisiei, familia
lui Tețcu a avut un sold negativ total de 262 639 de lei pentru anul 2021 și 54 427 de lei pentru anul 2022.
Începând cu 18 ianuarie 2023, Ion Tețcu a fost desemnat în calitate de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călărași. Acesta și-a început cariera în 2004 în calitate de ofițer de poliție de sector în cadrul Comisariatului de Poliție Călărași. În 2006 a devenit ofițer de urmărire penală în orașul Rezina și apoi în sectorul Buiucani al orașului Chișinău. În decembrie 2010, Tețcu a devenit procuror în cadrul Procuraturii Călărași. În perioada 2011 – 2017 a activat în calitate de procuror în cadrul Procuraturii Strășeni. În martie 2017 a fost delegat la Procuratura Generală, în cadrul Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice. În perioada mai 2022 – ianuarie 2023, a exercitat funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Procuratura raionului Călărași a fuzionat, prin contopire, cu Procuratura raionului Strășeni, formând Procuratura Strășeni, sediul acesteia devenind oficiul secundar al Procuraturii Strășeni.