CSJ a respins încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor: Instanța a decis că Ion Bunica nu poate candida pentru funcția de membru al Colegiului de Disciplină și Etică

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins vineri, 4 iulie, cererea depusă de procurorul Ion Bunica, care nu a promovat evaluarea externă a integrității. Hotărârea CSJ confirmă legalitatea deciziei Comisiei de evaluare a procurorilor care a stabilit că acesta nu întrunește criteriile de integritate etică necesare pentru a accede în Colegiul de Disciplină și Etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), potrivit unui comunicat de presă emis de Comisie.
Conform Comisiei, în hotărârea sa, CSJ a concluzionat că decizia Comisiei a fost una „temeinică și legală”, iar „dubiile serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriile de integritate etică”, generate de implicarea acestuia într-o cauză examinată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Eșanu vs. Republica Moldova), „nu au fost înlăturate de către candidat”. Mai exact, Curtea Supremă a subliniat că instanța europeană a constatat că acțiunile procurorului au fost concepute „pentru a eluda Constituția Republicii Moldova” prin prelungirea nelegală a arestului preventiv al unui inculpat peste limita constituțională de 12 luni.
„Această conduită și manevrele adoptate de candidat au fost în contradicție evidentă cu obligațiile prevăzute în Codul de etică al procurorilor, care impune respectarea celor mai înalte standarde de integritate și responsabilitate”, se arată în decizia CSJ.
Curtea a concluzionat că nu există circumstanțe noi sau relevante care să fi putut duce la promovarea evaluării de către Ion Bunica și care să justifice o eventuală reevaluare a acestuia.
Până în prezent, Curtea Supremă a confirmat opt decizii ale Comisiei privind nepromovarea evaluării, iar alte trei contestații se află în curs de examinare.
ZdG a scris anterior că procurorul Ion Bunica a fost audiat la 15 octombrie 2024. Acesta a fost întrebat în cadrul audierii despre un apartament cumpărat de socrii săi în 2017, la un preț mai mic decât cel de piață. Apartamentul a fost cumpărat de socrii săi de la un fost procuror general, la prețul cadastral, nu cel de piață, care ar fi fost de aproximativ jumătate.
„Eu nu am văzut careva probele că prețul coincide. Înseamnă că e prețul real”, a spus Bunica în cadrul audierii.
Acesta deține un apartament în același bloc și susține că el tot a plătit pentru apartament un preț mai mic decât cel cadastral. Procurorul a subliniat că nu a luat parte la tranzacție.
Ion Bunica activează în organele procuraturii din anul 2005. Prin ordinul procurorului general din 28
decembrie 2016, Ion Bunica a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. În prezent, Ion Bunica este procuror în Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Principal, delegat în Secția combatere crime cibernetice din cadrul Procuraturii Generale.