Principală  —  IMPORTANTE   —   Constantin Țuțu, infectat cu COVID-19.…

Constantin Țuțu, infectat cu COVID-19. Ședința de judecată în dosarul său, amânată din nou

Ședință de judecată în dosarul lui Constantin Țuțu, în care fostul deputat democrat este învinuit de trafic de influență și care urma să aibă loc marți, 15 decembrie, la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani a fost amânată. Fostul democrat este infectat cu COVID-19, iar următoarea ședință a fost programată în luna februarie a anului viitor.

Avocatul fostului deputat, Ion Ungureanu, a spus pentru ZdG că ședința de judecată programată pentru 15 decembrie a fost amânată pentru luna februarie 2021, după ce clientul său a fost testat pozitiv la COVID-19.

„Domnul Țuțu a fost testat pozitiv. Instanței i-a fost prezentat raportul de testare și cererea privind anularea ședinței. Testarea pozitivă a avut loc la 5 decembrie. Următoarea ședință este programată pentru 2 februarie 2021”, a spus avocatul pentru ZdG.

Ședința de judecată planificată pentru 28 octombrie a fost amânată la solicitarea avocaților, din motiv că unul dintre ei s-a infectat cu COVID-19.

Examinarea dosarului trebuia să înceapă la 23 iulie, însă ședința a fost amânată după ce avocații au cerut recuzarea judecătorului de caz, Ion Morozan, care activează de 15 ani în sistemul judecătoresc. În ședința din 24 iulie cererea depusă de avocații lui Țuțu a fost respinsă.

Pe 11 mai, Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat Constantin Țuțu pentru două capete de acuzare. Este vorba despre ,,trafic de influență” și ,,escrocherie în proporții deosebit de mari”.

Potrivit probatoriului, ex-deputatul PDM ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat. În schimbul acestei sume, fostul deputat le-a promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe.

Fostul deputat democrat Constantin Țuțu a fost anunțat în căutare internațională la 27 septembrie de către Inspectoratul General al Poliției (IGP), iar în decembrie 2019, Interpol a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe fostul deputat democrat, Constantin Țuțu.

Numele fostului deputat a fost inclus în baza de date a persoanelor anunțate în căutare internaționale după ce o solicitare în acest sens a fost făcută de autoritățile din R. Moldova, în septembrie 2019. Tot în septembrie, Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arest pentru 30 de zile în contumacie (absența nejustificată atunci când este convocat de organele de drept) pe numele lui Constantin Țuțu.

Fostul deputat este cercetat în baza art. 326 Cod penal, trafic de influență, pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor și va interveni pentru eliberarea celui arestat. Nu este clar deocamdată de ce dosarul a fost pornit abia în 2019, la doi ani după ce faptele ar fi fost comise.

La 1 octombrie 2019, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de către deputatul Constantin Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018.

În perioada 2014 – 2018 Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, partid condus atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit R. Moldova.