Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul deputat PDM, Constantin Țuțu,…

Fostul deputat PDM, Constantin Țuțu, s-a predat autorităților la intrarea în R. Moldova: Mascații de la CNA urmează să-l preia de la vamă

Fostul deputat PDM, Constantin Țuțu a fost reținut la punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în R. Moldova. Țuțu urmează să fie preluat de la vamă de către mascații de la Centrul Național Antcorupție. Ofițerul de presă al CNA ne-a comunicat că o echipă a CNA se deplasează spre punctul de trecere pentru a-l reține pe fostul deputat democrat.

Potrivit ofițerului de presă al CNA, fostul deputat democrat Constantin Țuțu a ajuns la punctul de trecere Leușeni, unde s-a predat autorităților.

Tot responsabilii de la CNA ne-au comunicat că Țuțu urmează să fie reținut în baza unui mandat de arestare emis anterior de către autoritățile moldovene.

„Confirm ca Poliția de frontieră a informat CNA privind intrarea în Republica Moldova a unei persoane aflate în cautare, pe numele căreia este eliberat mandat de arestare. Este vorba despre un fost deputat, dosarul caruia de afla în gestiunea Procuraturii anticorupție. În aceste clipe, un grup de intervenție al CNA se deplasează la Leușeni pentru a prelua persoana”, ne-a comunicat Angela Cibotaru Starinschi, șeful serviciului de comunicare al CNA.

Fostul deputat democrat Constantin Țuțu a fost anunțat în căutare internațională la 27 septembrie de către Inspectoratul General al Poliției (IGP), iar în decembrie 2019, Interpol a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe fostul deputat democrat, Constantin Țuțu.

Numele fostului deputat a fost inclus în baza de date a persoanelor anunțate în căutare internaționale după ce o solicitare în acest sens a fost făcută de autoritățile din R. Moldova, în septembrie 2019. Tot în septembrie, Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arest pentru 30 de zile în contumacie (absența nejustificată atunci când este convocat de organele de drept) pe numele lui Constantin Țuțu.

Fostul deputat este cercetat în baza art. 326 Cod penal, trafic de influență, pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor și va interveni pentru eliberarea celui arestat. Nu este clar deocamdată de ce dosarul a fost pornit abia acum, la doi ani după ce faptele ar fi fost comise.

La 1 octombrie, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de către deputatul Constantin Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018.

În perioada 2014 – 2018 Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, partid condus atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit R. Moldova.

Pe 30 decembrie 2019, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat total decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 17 aprilie 2019, în cauza penală în care figurează fostul deputat al Partidului Democrat (PDM) Constantin Țuțu şi a dispus rejudecarea cauzei de către aceiași instanță de apel, într-un alt complet de judecată.

Decizia CSJ vine după ce, pe 13 mai 2016, deputatul democrat Constantin Ţuţu a fost achitat în dosarul penal deschis în aprilie 2012 după omorul lui Alexei Veretca în curtea unui restaurant din Codrii Orheiului. De pedepse au scăpat atunci toţi figuranţii din dosar, cu excepţia lui Ion Corcodel, cel care a recunoscut că l-a împuşcat pe Veretca şi care s-a ales cu opt ani de închisoare.

Atunci, deputatul Constantin Ţuţu, a cărui acuzaţie a fost recalificată în huliganism, a fost achitat pe motiv că „fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii”.