Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia pentru selectarea candidaților la…

Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului a decis să înainteze plenului Parlamentului doi candidați

Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului a decis înaintarea următorilor doi candidați plenului Parlamentului: Ceslav Panico și Alexandru Zubco.

Anunțul a fost făcut luni, 31 ianuarie, de către președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

„Am desfășurat un interviu frumos, cu întrebări interesante, pe alocuri provocatoare (în sensul bun al cuvântului). Majoritatea candidaților s-au prezentat bine și foarte bine la interviu, fapt pentru care îi felicităm. Sperăm că oricare dintre candidați va fi numit de Parlament, ceilalți vor pune umărul la consolidarea instituției Avocatului Poporului, direct sau indirect”, a spus Stamate într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Alexandru Zubco este șeful Secției prevenirea torturii din cadrul institutului Avocatul Poporului.

Ceslav Panico este vicedirectorul Institutului de Reforme Penale (IRP). Este licenţiat în Drept (Universitatea „A.I. Cuza” – Iasi, 2007). În cadrul IRP Panico este responsabil de domeniile antitortură, asistență juridică primară și instituții penitenciare și probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și membru al Consiliului pentru prevenirea torturii.

Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Parlamentul a inițiat concurs pentru selectarea a doi candidați la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după demisia Nataliei Moloșag din această funcție.