Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CNA: Marea Britanie este dispusă…

CNA: Marea Britanie este dispusă să acorde sprijin R. Moldova pentru recuperarea bunurilor infracționale care se află pe teritoriul englez și care aparțin unor persoane „care se ascund de justiție”

Recuperarea bunurilor infracționale, aflate în jurisdicții de peste hotare, a fost discutată vineri, 23 septembrie, de directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, cu o delegație de experți din Marea Britanie. Potrivit unui comunicat al CNA, Iulian Rusu a subliniat importanța cooperării cu autoritățile similare din Marea Britanie în vederea facilitării procesului de recuperare a bunurilor, care se află pe teritoriul englez și care aparțin unor persoane „care se ascund de justiția din R. Moldova”.  

”Ne interesează identificarea bunurilor acestora, precum și companiilor fantome înregistrate pe teritoriul Insulelor Britanice, unde, la fel, sunt ascunse produsele crimelor. Întregul proces ne ia foarte mult timp. Recent, Parlamentul ne-a oferit un instrument nou prin adoptarea legii privind judecarea cauzelor penale în lipsa persoanei și noi îl vom folosi. Dar avem nevoie de suport pentru a elimina unele bariere birocratice. Vrem o comunicare mai strânsă cu toți cei care ne pot oferi suport”, a menționat Iulian Rusu.

Directorul CNA s-a mai referit și la eforturile autorităților de a consolida capacitățile instituțiilor pentru a asigura buna lor funcționalitate. Potrivit lui Iulian Rusu, deși ARBI și procurorii „depun eforturi colosale în vederea investigării infractorilor și recuperării bunurilor infracționale”, ar fi nevoie de o funcționalitate mai bună a tuturor instituțiilor statului, implicate în actul justiției.

„Suntem în plin proces de reformatare a organelor de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Aceștia sunt supuși procedurii de evaluare externă, a pre-vetting-ului. Așteptăm și primele rezultate, în curând. Procesul de recuperare depinde și de tempoul în care se mișcă sistemul judecătoresc și, desigur, de integritatea acestuia”, a subliniat directorul CNA.

La rândul lor, experții britanici, care în prezent oferă consultanță guvernului Marii Britanii, în calitate de foști procurori pe cazuri de spălare de bani și luptă cu terorismul, și-au exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin operațional în partea ce ține de asigurarea recuperării bunurilor infracționale, aflate în jurisdicția Marii Britanii.

Până în prezent, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a CNA a identificat bunuri și a aplicat sechestre în valoare de circa 6 miliarde de lei, o parte din acestea fiind identificate în jurisdicții străine.

Mai multe persoane din R. Moldova au fost anunțate anterior în căutare internațională, fiind vizate în procese penale. Procuratura Anticorupție (PA) susținea anterior că a solicitat în decembrie 2021, repetat, Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Totodată, procurorii anunțau că vor expedia materialele necesare autorităților britanice în vederea solicitării extrădării lui Veaceslav Platon din Marea Britanie.

Tot la începutul anului 2022, responsabilii de la PCCOCS anunțau că a fost formulată și remisă o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie, acolo unde se afla politicianul – colonel Gheorghe Cavcaliuc și a fost solicitată înaintarea acuzării lui Cavcaliuc în dosarele lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi.

Ziarul de Gardă a scris anterior și despre Constantin Botnari, poreclit „borsetka”, fost secretar general al Partidului Democrat, care este anunțat în căutare și anchetat într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice.

În același timp, la Londra, o companie afiliată familiei acestuia recruta personal pentru deschiderea unui local într-un cartier select din capitala Angliei. Firma a fost înregistrată în noiembrie 2019, la scurt timp după ce Constantin Botnari a plecat, fără restricții, cu toată familia din R. Moldova.