Cine este procurorul în baza declarațiilor căruia a fost pornită urmărirea penală pe numele lui Viorel Morari

Cine este procurorul în baza declarațiilor căruia a fost pornită urmărirea penală pe numele lui Viorel Morari
12 vizualizări
14 ianuarie 2020 | 15:45

Urmărirea penală pe numele șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost pornită în baza declarațiilor unui fost subaltern al lui Viorel Morari. Ziarul de Gardă a aflat că procurorul care a depus un autodenunț în care îl vizează pe Morari este Mircea Ciobanu, care a activat anterior în cadrul PA, iar din 2018 a fost numit procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

„Urmărirea penală a fost pornită în baza procesului verbal de autosesizare care a avut la fundament o scrisoare anonimă. Însă, ulterior, a fost depus un autodenunț de către un procuror, iar prin acel autodenunț, procurorul a recunoscut faptul falsificării unor anumite documente, invocând că a făcut acest fapt la indicația domnului Morari. Alte probe ale acuzării nu ne-au fost prezentate. Nici în ședința de judecată, nici până la ședință”, ne-a comunicat avocatul șefului suspendat al PA, Vasile Foltea.

Surse ale Ziarului de Gardă ne-au comunicat că procurorul care a recunoscut faptul falsificării unor documente este Mircea Ciobanu. Acesta ar fi și nașul de cununie al șefului Procuraturii municipale, Ștefan Șatepfraț. Potrivit procuror.magistrat.md, Ciobanu a fost transferat în funția de procuror al Procuraturii Anticorupție în 2016, ca ulterior, în 2018, să fie numit în funcție la Procuratura mun. Chișinău.

Contactat pentru o reacție, Mircea Ciobanu a refuzat să confirme sau să infirme informația respectivă.

„Eu nu pot să fac careva comentarii, dat fiind faptul că dosarul penal, din câte cunosc, este în curs de desfășurare. Eu nu vă pot comenta nimic, până când. Asta ține de urmărirea penală. Adresați-vă a procuror. Eu nu cunosc”, a menționat Mircea Ciobanu.

Anterior, Morari a afirmat că i-a fost pornit un „dosar politic”, „poate fi o reglare de conturi” și „posibil, nu este exclus” că reținerea sa are legătură cu pornirea dosarului privind finanțarea Partidului Socialiștilor. Acesta a mai precizat că un procuror subaltern afirmă că la indicația lui ar fi pornit un dosar, „pe care nu este nimic”, „cu o dată din urmă”.

Potrivit Procuraturii Generale (PG), la 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari.

La 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Ulterior, la 13 decembrie, pe numele acestuia a fost emis un mandat de aresatare pentru 20 de zile.

„În fond, Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”, se spune în comunicatul de presă.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

În ţara femeilor neȋnfricate şi a machiştilor jalnici. Experienţa unui german ȋn Moldova

Pe 2 iunie 2018, Mihail Balanici şi-a exprimat părerea despre Germania ȋn articolul său „5 lucruri pe care le-aş aduce acasă din Germania” şi a ȋmpărtăşit publicului opinia despre ce ar prelua d-lui de pe melea…
În ţara femeilor neȋnfricate şi a machiştilor jalnici. Experienţa unui german ȋn Moldova

Interviu: „Guvernul continuă să mimeze reforme în domeniul energetic, şi nu doar”

Interviu cu specialistul în energetică și activistul civic Eugen Camenscic…
Interviu: „Guvernul continuă să mimeze reforme  în domeniul energetic, şi nu doar”

Zece persoane suspectate de furt și tâlhării, reținute de ofițerii de investigații

Oamenii legii au reținut zece persoane suspectate de jaf și tâlhării. Tinerii fac parte dintr-o grupare bine organizată și sunt suspectați de săvârșirea a șase infracțiuni grave și deosebit de grave în domeniul…
Zece persoane suspectate de furt și tâlhării, reținute de ofițerii de investigații

„PL va vota doar un Guvern din care va face parte”

„PL va vota doar un Guvern din care va face parte”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL, după întrevederea cu Chiril Gaburici, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al R Moldova.
„PL va vota doar un Guvern din care va face parte”

DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului

În Nota informativă în baza căreia la 25 iunie opt judecători au fost înlăturați din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), autorul acesteia, magistratul Mihai Murguleț de la sediul Ciocana…
DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului

Când orfanii devin maturi

În fiecare an, şcolile-internat „eliberează” câteva clase de copii care au absolvit gimnaziul sau liceul. Potrivit regulamentelor, după aceasta ei nu mai sunt copii. Sunt maturi care ajung în faţa unui şir de p…
Când orfanii devin maturi