Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce presupune legea deoffshorizării, înregistrată…

Ce presupune legea deoffshorizării, înregistrată în Parlament

Foto: kahntaxlaw.com

Companiile offshore ar putea să nu mai aibă dreptul de a participa la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni. Un proiect în acest sens, care are drept scop protejarea intereselor naționale ale statului, a fost înregistrat în Parlament de către deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu.

„Acest proiect presupune restricționarea participării companiilor înregistrate în offshore în sectorul public. Asta se răsfrânge asupra subiecților care fondează aceste companii pentru că experiența din ultimul deceniu arată că firmele înregistrare în offshore, asupra cărora nu se aplică standardele de transparență internațională, au reușit să obțină o influență excesivă asupra deciziilor statului și asupra faptului în care se administrează proprietățile publice”, a declarat Igor Munteanu pentru Ziarul de Gardă.

Astfel, deputatul propune mai multe modificări prin care să fie indicat expres, că la procesul de privatizare, concesionare sau parteneriat public-privat nu pot participa persoane juridice înregistrare sau cu reședința în jurisdicții ce nu implementează standardele internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează una sau mai multe persoane înregistrate sau cu reședința în astfel de jurisdicții, precum și persoanele juridice înregistrate în R. Moldova în cazul în care cotele de participare în capitalul social aparțin persoanelor juridice înregistrate în jurisdicții care nu implementează standardele internaționale de transparență.

Conform unui studiu al Global Financial Integrity, fluxurile financiare ilegală reprezintă circa 1.2 miliarde de dolari anual doar pentru R. Moldova.

Astfel, proiectul a fost elaborat pentru a nu permite intrarea în circuitul civil a activelor din străinătate care nu au putut fi supuse verificărilor privind legalitatea obținerii lor, precum și a nu admite exodul de capital și controlul resurselor strategice ale țării din partea subiecților de drept ce provin din jurisdicții ce nu respectă standarde internaționale de transparență.

Foto: kahntaxlaw.com