Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce măsură preventivă este aplicată…

Ce măsură preventivă este aplicată în prezent în privința fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, cercetat într-un dosar de escrocherie

În prezent, în privința fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, cercetat pentru escrocherie, este aplicată măsura preventivă – liberarea provizorie sub control judiciar. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Reprezentantul PCCOCS a precizat că măsura de control judiciar a fost prelungită la sfârșitul lunii decembrie.

„(…) La această etapă judiciară, procurorii PCCOCS, neavând pârghia legală de contestare a măsurii, în vederea aplicării alteia mai dure”, a comunicat Emil Gaitur.

Conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, demersul procurorilor cu privire la prelungirea măsurii preventive a fost admis de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pe 26 decembrie 2023.

Pe 12 iulie 2023, Mihail Șaran a fost eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiindu-i stabilite mai multe restricții, printre care interzicerea de a ieși din locuință, interzicerea convorbirilor telefonice, recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare, obligația de a menține în stare de funcționare mijloacele electronice de control și de a le purta permanent. Hotărârea a fost luată atunci de Elena Costiuc, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pe 14 aprilie 2023, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost reținut de angajații Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției (IGP) într-o casă părăsită din localitatea Durlești, după o săptămână după ce s-a sustras de la urmărire penală. Ulterior a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13. Măsura preventivă a fost prelungită de mai multe ori, iar ulterior a fost plasat sub control judiciar.

Inițial, conform PCCOCS, Mihail Șaran a fost reținut pe 19 ianuarie 2023 la Aeroportul Internațional Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească R. Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Șaran a fost plasat în arest preventiv, dar măsura i-a fost schimbată în arest la domiciliu de către Curtea de Apel Chișinău, „ceea ce a făcut posibilă sustragerea lui de la urmărirea penală”, potrivit PCCOCS. Anterior, reprezentanții Procuraturii evaluau prejudiciul la aproape 40 milioane lei, cu 158 de victime în R. Moldova.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.