Principală  —  IMPORTANTE   —   Cauza penală în care ex-președintele…

Cauza penală în care ex-președintele CSJ, Ion Druță, este cercetat pentru îmbogățire ilicită nu a fost încă expediată în instanță. Explicațiile Procuraturii Anticorupție

Ion Druță

Reprezentanții Procuraturi Anticorupție (PA) susțin, în continuare, că încă așteaptă rezultatele investigațiilor financiare paralele de la Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) în cauza penală în care fostul președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, este cercetat pentru îmbogățire ilicită.

„Nu sunt concluzii de la ARBI privind investigațiile financiare paralele. S-au audiat și se mai audiază martori, s-a făcut o interpelare la ANI privind verificarea acțiunilor sale sub aspectul declarațiilor de avere și interese personale. Când primim răspunsurile respective, în funcție de asta deja continuăm mai departe urmărirea penală”, a precizat șeful interimar al PA, Serghei Gavajuc, pentru ZdG, fiind întrebat când va fi expediată cauza penală în instanță.

Potrivit reprezentanților ARBI, „procedura este pe punctul de finalizare și urmează, în curând, să fie transmis procurorului raportul final”.

Și în ianuarie, și în aprilie, procurorii au invocat că dosarul nu a fost expediat încă în instanță pentru că sunt așteptate concluziile ARBI.

În octombrie 2019, procurorul care gestiona cauza penală deschisă pentru îmbogățire ilicită pe numele lui Ion Druță, Eugen Rurac, care și-a depus în ianuarie curent demisia, declara că urmărirea penală este aproape finalizată și că va fi expediată în instanța de judecată în noiembrie sau decembrie. 

Fostul președinte al CSJ este anchetat penal pentru îmbogățire ilicită după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei.

Druță a activat ca judecător la CSJ din 2013, devenind din 2018 președinte al instanței. Demisia sa a fost aprobată de Parlament la 19 decembrie 2019. Conform calculelor, Ion Druță a primit o indemnizație unică în valoare de 459 de mii de lei la demisie, din care au fost retrase impozite în valoare de 22,5%, astfel că în contul magistratului a intrat suma de 356 de mii de lei. 

În declarația de avere și interese depusă la demisia din funcția de judecător, Ion Druță a mai trecut, pe lângă veniturile sale și ale soției, 15,5 mii de lei obținuți de familia sa în urma vânzării, în luna noiembrie 2019, a unui bun, fără a specifica denumirea acestuia, datoria de 50 de mii de euro contractată în 2016 de la mama sa, casa de lux în care locuiește, dar și două automobile, care se regăseau și în declarațiile de avere anterioare.