Principală  —  IMPORTANTE   —   Captura de 1,5 milioane de…

Captura de 1,5 milioane de euro de la vama Leușeni. Omul de afaceri care s-a declarat proprietarul banilor, scos de sub urmărire penală: nu are nicio legătură cu banii

Tânărul moldovean Adriano Dulgher, stabilit cu traiul în Marea Britanie, care în luna mai curent a apărut în spațiul public și s-a declarat proprietarul celor 1,5 milioane de euro ascunși într-un tir și capturați de vameși, în timp ce vehicului venea din România și intenționa să intre în R Moldova, a fost scos de sub urmărire penală.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către procurorul-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Ion Caracuian.

Solicitat de ZdG, procurorul-șef al PCCOCS ne-a comunicat că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală din lipsă de probe. În context, responsabilii din cadrul PCCOSC ne-au confirmat că banii nu-i aparțin lui Dulgher și că el nu are nicio legătură cu captura de la vama Leușeni.

Am confirmat că procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a numitului din lipsa de probe, iar investigațiile continua, inclusiv pe toate versiunile identificate”, ne-a comunicat Ion Caracuian.

Într-o declarație făcută pentru Ziarul Național, șeful PCCOCS a menționat că Dulgher nu poate fi tras la răspundere pentru declarațiile false pe care le-a făcut în legătură cu banii capturați. Tot aici, Ion Caracuian a menționat că dosarul șoferului de tir este examinat în instanța de judecată și, deocamdată, nu exista alte persoane bănuite.

Serviciul Vamal a depistat la 18 aprilie, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul, care venea din România și intenționa să intre în R. Moldova, a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro, nedeclarați. În total, vameșii au depistat peste 1,5 milioane de euro ascunși în tir.

La câteva zile, pe lângă cei 1,5 milioane de euro depistați la vama de la Leușeni, după o nouă cercetare a tirului, PCCOCS a anunțat că au mai fost găsite câteva zeci de mii de euro.

ZdG a constatat că tirul în care a fost depistată suma de bani aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.

Anterior, în presă s-a vehiculat că banii ar fi provenit din contrabanda cu țigări și ar fi aparținut fraților Tătăroi/Mardari, originari din Băcioi.

În luna mai, ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au descins la mai multe adrese din țară, în cadrul cauzei penale inițiate pe faptul schemei de contrabandă cu valută străină de la postul vamal Leușeni, unde au fost depistate circa 80 de tone de ambalaj pentru confecționarea pachetelor de țigări, care erau acoperite cu hârtie de ambalaj pentru bomboane.

Foto: Facebook/Adrian Dulgheru

Atunci, la aproape o lună după ce Serviciul Vamal a depistat peste 1,5 milioane de euro ascunși într-un tir, un tânăr moldovean, Adrian Dulgher, plecat de mai mult timp în Marea Britanie, a apărut în spațiul public și s-a declarat proprietar al banilor.

Omul de afaceri a spus că din cauza COVID-19 nu a putut să ajungă în R. Moldova la timp pentru a declara banii, însă nu oferă o explicație a deciziei de a împacheta și ascunde cei peste 1,5 milioane de euro într-un tir.

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au spus atunci că Dulgheru a luat legătura cu autoritățile prin intermediul poștei electronice, acesta din urmă susținând că lui îi aparțin banii la vamă. Procurorii au menționat că vor investiga această versiune.