Principală  —  IMPORTANTE   —   CA Chișinău a menținut decizia…

CA Chișinău a menținut decizia instanței de fond: Cavcaliuc rămâne anunțat în căutare internațională pentru arest și extrădare

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că politicianul – colonel Gheorghe Cavcaliuc rămâne anunțat în căutare internațională pentru arest și extrădare. O decizie în acest sens a fost pronunțată luni, 27 decembrie, de către magistrații Curții de Apel (CA) care au menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în baza căreia cetățeanul Gheorghe Cavcaliuc urmează să fie reținut și plasat în arest.

Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea biroul Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pentru arest și extrădare pe președintele formațiunii PACE, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie, în cauza penală în care procurorii PCCOCS au formulat învinuirea împotriva acestuia de coordonare a fabricării dosarelor Petic (înscenarea violului) și Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina).

În luna august curent, Biroul național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a politicianului – colonel Gheorghe Cavcaliuc, după ce ambii au fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie. DETALII AICI

Pe 20 iulie curent, patru membri ai PACE au fost trimiși în judecată, iar președintele formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare, în dosarul „verde de briliant”. Liderul PACE este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Ulterior, Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare în dosarul „verde de briliant”, a fost surprins plimbându-se prin Londra la începutul lunii august. Acesta a fost filmat de un moldovean stabilit acolo, care a trimis imaginile jurnaliștilor de la Jurnal TV. Ulterior, după ce în spațiul public au apărut imaginile video, Cavcaliuc a confirmat că se află acolo, menționând că își desfășoară „activitatea profesională în compania internațională” unde activează „de peste 2 ani”.

Președintelui Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis vineri, 19 noiembrie, mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele colonelului Gheorghe Cavcaliuc.