Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocatul lui Șor îl acuză…

Avocatul lui Șor îl acuză pe Nagacevschi de imixtiune în justiție. Reacția ministrului Justiției

Foto: Facebook/Ilan Șor

Avocatul deputatului fugar Ilan Șor îl acuză pe ministrul Fadei Nagacevschi de imixtiune în sistemul justiției după ce acesta a anunțat că a sesizat organele competente să verifice procurorii și judecătorii care examinează dosarul lui Șor de la Curtea de Apel Cahul. De cealaltă parte, Fadei Nagaveschi declară că prin aceste afirmații, apărarea lui Șor încearcă să îl transforme pe deputat în „victimă politică”.

Avocatul Iulian Balan a declarat în cadrul unui briefing de presă că durata cauzei lui Ilan Șor, pentru care „se agită opinia publică”, nu se evidențiază cu nimic de durata altor cauze, iar expertiza financiar contabilă solicitată de apărarea lui Ilan Șor este necesară în acest dosar.

„Este necesar un raport de expertiză deoarece învinuirea adusă este doar o versiune înaintată de procurori și nu un fapt cert, or organul de urmărire penală nu are abilitățile necesare în domeniul financiar bancar. Dacă nu am pune la îndoială alegațiile procuraturii, nu am mai avea nevoie de judecători”, spune avocatul lui Șor.

Totodată, avocatul a declarat că este „regretabil” că Fadei Nagacevschi „face justiție la televizor și pe rețelele de socializare”.

„Comentariul ministrului Justiției este o ingerință crasă în actul de justiție, iar amenințările în adresa instanței încalcă principiul separării puterii în stat. Suntem martorii unei degradări grave a independenței justiției”, a precizat avocatul.

Solicitat pentru o reacție la învinuirile care i se aduc, ministrul Justiției ne-a comunicat că nu este surprins de reacția avocatului lui Șor.

„Această reacție fiind una previzibilă pentru următoarele: apărarea este conștientă de faptul că eu acționez în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Totodată apărarea înțelege foarte bine că, în cazul unei eventuale condamnări și la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție a inculpatului Șor, chiar dacă acesta nu este în Republica Moldova, organul de urmărire penală este justificat să solicite executarea pedepsei la locul aflării domnului Șor. Unica soluție de a bloca executarea pedepsei la locul aflării este posibilă, dacă s-ar crea acel statut de ,,victimă politică.” Iar confruntarea politică apărarea o provoacă, cel mai probabil, pentru a asigura statutul de ,,victimă politică.” Este o strategie și asta…”, susține Fadei Nagacevschi.

Ministrul Nagaveschi a declarat anterior că va solicita verificarea procurorilor și judecătorilor care examinează dosarul lui Șor pe motiv că ședințele de judecată sunt amânate, iar dosarul este tergiversat.

Anterior, Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) al Ministerului Justiției anunța că, actualmente, efectuarea expertizei economico-financiare judiciare în dosarul lui Ilan Șor este suspendată „în legătură cu necesitatea prezentării de către ordonator a unor materiale suplimentare pentru examinare”.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.