Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Averea președintelui interimar al Judecătoriei…

Averea președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni, verificată de ANI, după o anchetă a Ziarului de Gardă

Averea și interesele personale ale judecătorului Sergiu Osoianu, președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, sunt verificate de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), după ce Ziarul de Gardă a scris despre facilitățile de la stat de care a beneficiat acesta și despre casa pe care și-o construiește.

Controlul a fost inițiat la 24 martie 2023, ca urmare a unei sesizări din oficiu, în care se menționează că, la 22 august 2022, Ziarul de Gardă a publicat investigația jurnalistică „Facilitățile de la stat și casa în construcție a președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni”, care face referire la averea impunătoare a lui Sergiu Osoianu, după cum se menționează în procesul verbal de inițiere a controlului.

Inspectorul de integritate Vladislav Gorceac notează că după ce a examinat datele din SIA E-Integritate și portalurile publice de specialitate, a atestat aparența de încălcare a regimului juridic al declarării averilor și intereselor personale și necesitatea de începe procedura de control, pentru verifica justificarea disponibilităților financiare ce au stat la baza achiziționării bunurilor imobile.

Ziarul de Gardă a scris, în august 2022, că Sergiu Osoianu își construiește o casă cu două niveluri, într-o suburbie a Capitalei. Locuința a fost ridicată pe un teren de 6 ari, procurat în 2019 și evaluat, în declarațiile de avere și interese personale ale magistratului, la 150 de mii de lei.

Imobilul, deja ridicat, are o suprafață de 160 de metri pătrați. În declarațiile sale de avere și interese, magistratul a indicat că acesta ar avea o valoare cadastrală de 800 de mii de lei, iar valoarea de piață „după finalizarea construcției în proporție de 50%” ar fi de 1,2 milioane de lei.

Pe site-urile de anunțuri, doar un ar de teren în zona în care Osoianu și-a ridicat casă se vinde cu aproximativ 80 de mii de lei, iar o casă de 160 de metri pătrați valorează cel puțin 2,5 milioane de lei.

Până să ajungă să-și construiască acest imobil, magistratul, fost procuror, a beneficiat de mai multe facilități de la stat: a obținut, prin judecată, bani pentru un apartament în Chișinău, apoi, gratis, un teren pentru construcții în Strășeni, iar ulterior, un apartament la preț preferențial în capitală.

Sergiu Osoianu a candidat și la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, însă nu a promovat testul Comisiei Pre-Vetting și nu a fost admis în concurs. El a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.