Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A două ședință convocată de…

A două ședință convocată de membrii CSM, care au fost revocați din funcție, amânată. Un grup de judecători a depus o sesizare la CNA

????????????????????????????????????

După o tentativă eșuată din cauza lipsei de cvorum, astăzi, 22 octombrie 2019, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care au fost revocați din funcție la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, au anunțat că se întrunesc, din nou, în ședință, însă și de această dată, ședința nu a mai avut loc, tot din lipsă de cvorum.

După câteva minute de discuții, și ședința de astăzi, 22 octombrie, convocată de membrii CSM, care au fost revocați din la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, a fost amânată din lipsă de cvorum. Detalii aici.

Între timp, ieri, un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău a depus o sesizare la Centru Național Anticorupție, prin care solicită ca președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, revocat din funcție la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor, să fie cercetat contravențional pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Judecătorii semnatari susțin că Musteață nu are dreptul să-și continue activitatea și să convoace ședințe la CSM, întrucât, atât el, cât și alți patru membri CSM au fost revocați din funcție la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie.

Sesizarea depusă la CNA:

sursă: bizlaw.md
sursă: bizlaw.md
sursă: bizlaw.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care au fost revocați din funcție la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, s-au convocat în ședință, săptămâna trecută, pe 17 octombrie, însa și atunci ședința a fost amânată din lipsă de cvorum.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi erau programate 14 subiecte, printre care examinarea cererii de demisie a lui Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), avizarea proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului de modificare a legii cu privire la CSM, dar și examinarea opiniei Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma CSJ și a Procuraturii.

Deciziile de convocare ale celor două ședințe, cea de pe 17 octombrie și cea de astăzi, 22 octombrie, vin în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele.

Justiție în blocaj. Cronologia evenimentelor:

  • 13 septembrie 2019. 87 de magistrați cer CSM-ului convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, la car esă fie pus eîn discuție două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.
  • 19 septembrie 2019.CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”Detalii AICI.
  • 20 septembrie 2019. Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău admitecererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și obligă CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.
  • 23 septembrie 2019.CA Chișinău inițiază procedura de executare a hotărârii din 20 septembrie 2019 și oferă CSM-ului timp până în dimineața zilei de 24 septembrie pentru a emite o hotărâre privind convocarea Adunării.
  • 24 septembrie 2019. CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.
  • 24 septembrie 2019Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.
  • 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.
  • 26 septembrie 2019. Completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la Curtea Supremă de Justiție resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.
  • 27 septembrie 2019. CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.
  • 27 septembrie 2019. Are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători. Aceștia susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău. În cadrul Adunării a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.