Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   13 cetățeni moldoveni, membri ai…

13 cetățeni moldoveni, membri ai grupului „Patron”, arestați. Detalii de la PCCOCS

Treisprezece cetățeni moldoveni, membri ai „organizației criminale” „Patron” au fost arestați (12 în Franța și unul în România), anunță marți, 24 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigație (INI), în comun cu procurorii PCCOCS au documentat „activitatea criminală” a membrilor „organizației criminale” „Patron”, care își desfășurau activitatea în R. Moldova, Franța și România.  


Conform PCCOCS, pe 19 mai curent, în România, „hoțul în lege Patron” a fost arestat pe un termen de 24 ore, în baza unui mandat european de arest. A doua zi a fost prezentat în fața magistraților Curții de Apel București, pentru confirmarea arestului și extrădarea acestuia în Franța. Curtea de Apel București a confirmat arestul său și extrădarea acestuia în Franța, însă, din motiv că la moment învinuitul are pe banca acuzațiilor cauza penală în care este condamnat la paisprezece ani și opt luni pentru crearea fabricilor clandestine de țigarete și spălare de bani în interesul unui „grup criminal” și remisă spre rejudecare, conform legislației, nu este posibilă extrădarea acestuia autorităților franceze, până la adoptarea unei decizii definitive și a fost eliberat.

„Sub egida unui grup operațional, la inițiativa R. Moldova, Europol a reunit anchetatorii francezi și români care cooperează împreună de o perioadă îndelungată de timp pentru a stabili o strategie comună și pentru a se pregăti pentru faza finală a investigației. În rezultat, au fost efectuate 50 de percheziții în Franța, România și R. Moldova, în urma cărora au fost arestați 13 cetățeni moldoveni (12 în Franța și unul în România).

Persoana arestată în România este conducătorul organizației criminale, unde domiciliază de mai mulți ani și unde anterior a fost condamnat și la detenție  pentru crearea fabricilor clandestine de fabricare a țigaretelor, acestuia fiindu-i acordat rangul de „hoț în lege” în anul 2000, în cadrul structurii de rang al mafiei. Remarcăm și faptul că acesta este anunțat în căutare într-o serie de cazuri importante din Europa. În ceea ce privește perchezițiile din Moldova, urmare a acestora, un membru al organizației criminale din republică a fost audiat de către procurorii PCCOCS”, arată o notă informativă a PCCOCS.

Anterior, membrii grupului și liderul lor au fost documentați și condamnați de autoritățile de drept din Italia  în operațiunea „Karakatița.”

„În urma schimbului de informații dintre autoritățile competente ale R. M, Franței și României începând cu anul 2019 până în prezent, au avut loc acțiuni de planificare în cadrul ședințelor de lucru la Chișinău, Paris și București, unde în urma acumulării probatoriului, s-a dispus strategia de anihilare a organizației criminale „Patron”. Totodată,  au fost documentați membrii criminali fiind implicați și în comiterea mai multor spargeri de case de lux și furturi de accesorii agricole, materiale de construcții, valoarea prejudiciului depășind suma de 500.000 de euro. O parte din mijloacele financiare acumulate erau destinate întreținerii organizației criminale „Patron.””, se mai arată în comunicat.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate 1 700 de cutii de țigări, 520 kg de tutun și peste 200 000 euro în numerar, dar și bunuri sustrase și introduse clandestin în Moldova.

„Acest grup era structurat ierarhic și era condus de liderul „Patron”, care a numit „supraveghetori” însărcinați cu coordonarea activităților infracționale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care funcționează în diferite țări. Cooperarea polițienească internațională coordonată de Europol a fost esențială în aducerea în fața justiției a diferiților membri ai acestei organizații care se aflau în diferite țări europene”, precizează procurorii.

Operațiunea a fost desfășurată de ofițerii Inspectoratului Național de Investigație a IGP, în comun cu procurorii PCCOCS, Jandarmeria Națională din Franța, Poliția Română și Europol.