Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky declară că Federaţia Rusă…

Zelensky declară că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea transnisterană: „Ei ar trebui să ştie că dacă R. Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky declară că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea transnisterană, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, president.gov.ua.

După o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, Zelensky le-a declarat jurnaliştilor că este de aceeaşi părere cu preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, în ceea ce priveşte situaţia actuală în regiune. Zelesnsky spus că a discutat problema şi cu premierul român Nicolae Ciucă, marţi, la Kiev.

„Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Acolo acţionează serviciile speciale. Nu este vorba doar de fake news. Scopul este evident – destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea R. Moldova. Ei ar trebui să ştie că dacă R. Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a afirmat Zelensky.

El a adăugat că Ucraina ştie că trupele ruse, prezente în teritoriu de mulţi ani, sunt pregătite tot timpul pentru a acţiona.

„Însă noi le înţelegem capabilităţile. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite şi nu se tem de ei”, a mai spus Volodimir Zelesnky.

Marți, 26 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut o scurtă conferință de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Președinta Sandu a declarat că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu. Detalii aici

Președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

În ultimele două zile în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.

„Ultimele știri din Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, iar Kremlinul monitorizează îndeaproape situația de acolo”, a declarat marți, 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană, după ce luni seara și marți dimineața presa și așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre mai multe explozii în diferite localități din stânga Nistrului.

În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul. Detalii aici

Explozii în stânga Nistrului. Așa-zisul minster de interne din regiunea transnistreană susține că în localitatea Maiak din regiunea Grigoriopol au fost avariate două antene de radiocomunicații