Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătorul de cuvânt al Kremlinului:…

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Ultimele știri din Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, Kremlinul monitorizează îndeaproape situația

„Ultimele știri din Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, iar Kremlinul monitorizează îndeaproape situația de acolo”, a declarat marți, 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Urmărim foarte atent cum evoluează situația. Cu siguranță, știrile care vin de acolo provoacă îngrijorare”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat că nu au fost planificate discuții între președintele rus Vladimir Putin și președinta R. Moldova, Maia Sandu, „în contextul deteriorării situației din Transnistria”.

„Nu, nu sunt planificate discuții în acest moment, nu există astfel de planuri”, a spus Peskov.

Presa de la Tiraspol scrie că în regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de amenințare teroristă în contextul în care au fost înregistrate trei atacuri: asupra clădirii așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană, asupra unei unități militare de lângă satul Parcani și asupra a două antene de radiocomunicații din apropierea satului Maiac, raionul Grigoriopol.

Decizia privind instituirea codului roșu de amenințare teroristă a fost luată de așa-numitul consiliu de securitate de la Tiraspol. Presa din regiune scrie că un decret în acest sens este pregătit de așa-numitul lider al regiunii Vadim Krasnoselski.

Luni seara, în jurul orei 17:00, în clădirea așa-zisului Minister al Securității din regiunea transnistreană au răsunat mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiune a anunțat că focurile au fost trase din lansatoare de grenade. Victime nu au fost raportate. Ulterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs luni seara în orașul Tiraspol. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de luni „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.

În dimineața zilei de marți, 26 aprilie, în regiunea transnistreană au fost auzite noi explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Biroul politici de reintegrare ne-a spus că împreună cu instituțiile naționale competente este în proces de analiză și documentare a evenimentelor care s-au produs luni și marți în regiunea transnistreană a R. Moldova: „Când vom dispune de informații pertinente pe linia noastră de competență vom comunica neîntârziat”.