Principală  —  IMPORTANTE   —   Misiunea OSCE în R. Moldova…

Misiunea OSCE în R. Moldova condamnă „încercările de destabilizare a situației” în regiunea transnistreană

Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană, după ce luni seara și marți dimineața presa și așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre mai multe explozii în diferite localități din stânga Nistrului.

În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul.

„OSCE Moldova condamnă toate încercările de destabilizare a situației din Zona de Securitate și solicită tuturor părților să păstreze calmul și să se abțină de la orice acțiune, care ar putea submina încrederea și stabilitatea de pe ambele maluri ale râului Nistru”, se arată în reacția Misiunii OSCE în R. Moldova.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre producerea unor explozii în clădirea așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană.

În noaptea zilei de luni spre marți, presa din regiunea transnistreană a anunțat despre explozii lângă satul Parkani, iar marți dimineața – despre explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, unde au fost avariate două antene de radiocomunicații.

Ulterior, Tiraspolul a anunțat despre instituirea codului roșu de alertă teroristă în regiunea transnistreană.

Biroului Politici de Reintegrare menționează că împreună cu instituțiile naționale competente este în proces de analiză și documentare a evenimentelor care s-au produs ieri și azi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova: „Când vom dispune de informații pertinente pe linia noastră de competență vom comunica neîntârziat”.

Reprezentanții Serviciul de Informații și Securitate (SIS), de asemenea, au anunțat că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra „opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare”.

„Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg. Totodată, îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor R. Moldova. Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale R. Moldova”, se arată într-o notă informativă a SIS.