Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Televiziunea națională din Belarus…

VIDEO Televiziunea națională din Belarus a difuzat declarațiile jurnalistului Protasevici în care ex-editorul canalului de Telegram Nexta povestește despre reținerea sa și despre protestele din Belarus

Postul naţional de televiziune din Belarus (ONT) a difuzat joi, 3 iunie, declaraţii video în care jurnalistul de opoziţie, Roman Protasevici, arestat, la data de 23 mai, după deturnarea avionului Ryanair „şi-a recunoscut vina în organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă ordinea publică şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile”, relatează tass.ru.

În imaginile video, Roman Protasevici, a afirmat că a îndemnat „la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe președintele Aleksandr Lukaşenko”. În context, jurnalistul a mai spus că vrea să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

Mă declar vinovat în temeiul articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus (organizarea acțiunilor de încălcare a ordinii publice). Mesajele pe care le-am publicat (pe canalul de Telegram Nexta) au contribuit la revoltele de pe străzi, iar Minsk a trăit într-o stare de haos timp de trei zile„, a spus el într-un interviu cu Markov difuzat pe canalul ONT.

Protasevici a mai menționat că nu are nici o tangență cu canalul Telegram „Cartea Neagră a Belarusului”, care publică informații personale despre polițiști și forțele de securitate ale Belarusului, scrie BBC.

Întotdeauna am înțeles că, mai devreme sau mai târziu, voi fi responsabil pentru activitățile mele. Nu aveam nicio legătură directă cu activitățile „Cărții Negre a Belarusului”, a menționat jurnalistul.

În înregistrarea video difuzată de televiziunea națională a Belarusului, Roman Protasevici nu exclude faptul că arestarea sa „ar putea avea legătură cu un conflict personal”.

Potrivit tass, Protasevici a susţinut că și-a anunțat plecarea sa de la Atena, cu 40 de minute, înainte de decolare, într-un chat de lucru, pe un forum unde se afla și această persoană. Potrivit lui Roman, persoana care l-ar fi pus în această situaţie „avea legături cu hackerii, implicaţi anterior în lansarea de numeroase alerte false cu bombe”.

Autorii înregistrării video susțin că primele informaţii despre arestarea lui Protasevici au apărut atunci când acesta era supus unui control la frontieră, iar Franak Viaciorka, consilierul fostului candidat la președinția belarusă Svetlana Tihanovskaia, a fost primul care a publicat această informaţie pe rețelele de socializare. Protasevici susține că a avut o relație bună cu Viaciorka.

Am filmat vizita Svetlanei Tihanovskaia la Atena. Totul a decurs perfect, am lucrat două zile, m-a lăudat. A plecat și, în mai puțin de o săptămână, atitudinea sa față de mine s-a schimbat radical„, a mai afirmat Roman Protasevici.

Cât despre proteste, Protasevic susține că „acum manfiestații nu vor avea loc”.

Nu sunt active și nici nu pot fi. Încă atunci când eram la Vilnius am spus dschis că acum nu este nevoie de activism în stradă”, a mai declarat Protasevici.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.