Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Protest în fața Parlamentului…

VIDEO Protest în fața Parlamentului din Tbilisi. Poliția a folost tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea

Foto: dailysabah.com

Mii de protestatari din Tbilisi au blocat astăzi, 18 noiembrie, Parlamentul Georgiei, cerând demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Poliția a folosit tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii care blocau accesul în clădirea legislativului.

Agerpres notează că duminică circa 20.000 de manifestanţi erau adunaţi în faţa parlamentului din Tbilisi, purtând drapele georgiene şi ale UE şi o pancartă masivă pe care scria „Toţi împotriva unuia singur”, referire la puternicul oligarh Bidzina Ivanişvili, liderul partidului majoritar Visul Georgian.

Acesta din urmă promisese în luna iunie că pentru alegerile legislative din octombrie 2020 va elimina scrutinul mixt şi îl va adopta pe cel proporţional. Ivanişvili a făcut această promisiune în timp ce se confrunta cu un val de proteste, declanşate de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în contextul în care Rusia şi Georgia au purtat un scurt război în 2008, în urma căruia trupele ruse au rămas în regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Însă în pofida majorităţii confortabile pe care Visul Georgian o deţine în parlament, acesta a respins reforma propusă, provocând astfel mânia partidelor din opoziţie, care-l acuză pe Ivanişvili că a orchestrat respingerea proiectului de lege pentru ca formaţiunea sa să beneficieze în continuare de actualul sistem de vot.

Foto: dailysabah.com