Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un preot din Sankt-Petersburg, reținut…

Un preot din Sankt-Petersburg, reținut după ce a anunțat că va ține o slujbă pentru opozantul rus Alexei Navalnîi

Sursa foto: themoscowtimes.com

Un preot din Sankt-Petersburg a fost reținut după ce a anunțat că va ține o slujbă religioasă pentru regretatul opozant rus Alexei Navalnîi. Grigori Mikhnov-Vaitenko a fost reținut în apropierea casei sale, în timp ce se îndrepta spre Piatra Solovetsky, dedicată victimelor sovietice ale represiunii politice, notează The Moscow Times.

În cursul zilei de sâmbătă, 17 februarie, Mikhnov-Vaitenko a fost spitalizat din cauza unui atac cerebral, a declarat deputatul opoziției din Sankt Petersburg Boris Vișnevski pe aplicația de mesagerie Telegram.

„La secția de poliție nr. 43, avocatul său a chemat o ambulanță. Grigori a fost dus la spital și s-a luat decizia de a-l spitaliza”, a declarat Vișnevski.

Susținătorii lui Navalnîi, al cărui deces a fost anunțat vineri de autoritățile ruse, au depus flori și fotografii ale politicianului la monumente din Rusia. Slujba de comemorare din Sankt Petersburg a fost ținută de un alt preot.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că „Grigori Mikhnov-Voitenko nu este un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse” și a îndemnat „să ignore orice declarații și apeluri ale acestuia în spațiul public”.

Poliția rusă a reținut peste 170 de persoane la ceremoniile de comemorare a lui Navalnîi din întreaga țară, mai notează sursa citată.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spune că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

„O agitație inexplicabilă a început încă din seara zilei de 15 februarie”

Un prizonier din colonia penală nr. 3 din Iamal, unde era încarcerat Alexei Navalnîi, consideră că opozantul rus a murit mult mai devreme decât ora anunțată, cel mai probabil încă pe 15 februarie. Acesta a povestit despre evenimentele din ajunul morții politicianului. DETALII AICI