Un comandant rus, suspectat că s-ar face vinovat de prăbușirea avionului MH17

O investigație comună internațională condusă de jurnaliștii de la Bellingcat, privind doborârea pe teritoriul Ucrainei a avionului companiei Malaysia Airlines care transporta 298 de pasageri, a constatat că persoana cunoscută sub numele de „Andrei Ivanovici”, poreclit și „Orion”, este, de fapt, Oleg Vladimirovici Ivanikov, un ofițer rus de grad superior din cadrul Direcției Principale de Informații al Ministerului Apărării din Federația Rusă.

Jurnaliștii au stabilit că Oleg Ivanikov, născut la 2 aprilie 1967, și care a lucrat la Ministerul Apărării Rusiei până în anul 2017, se ascundea sub numele de „Andrei Ivanovici”. Acesta ar fi condus în anul 2014 militarii ruși și separatiștii din așa numita „Republica Populară Luhansk” (LNR). În prima jumătate a anului 2014, Ivanikov a fost trimis în Ucraina într-un punct nedeterminat și a rămas acolo cel puțin până la începutul anului 2015. În această perioadă el a supravegheat activitățile militare ale militanților ruși, ale separatiștilor pro-ruși și ale contingentelor „armatei private” din grupul Wagner. Ivanikov a supravegheat, de asemenea, achiziția și transportul de arme de-a lungul frontierei Rusia-Ucraina. El se ocupa cu toate acestea și în ziua de 17 iulie 2014, când a fost doborât avionul companiei Malaysia AirlinesAvionul companiei Malaysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur. Avionul transporta 298 de persoane, printre care 193 de cetățeni olandezi. Toate persoanele aflate la bordul avionului au decedat.

Înainte de a merge în Ucraina, în anii 2006-2008, Oleg Ivanikov a lucrat sub numele de „Andrei Ivanovici Laptev” în calitate de ministru al Apărării și Situațiilor de Urgență în autoproclamata „Republica Osetia de Sud”.

Cercetările au demonstrat că racheta care a doborât avionul MH17 a fost produsă în Rusia în 1986, însă, constatările făcute de jurnaliștii de investigație stabilesc, pentru prima dată, implicarea directă sau indirectă a unui ofițer militar rus de rang înalt.

Oficialii ruşi au negat că ar fi implicaţi în incident, iar presa din Rusia a publicat mai multe teorii care sugerau că Ucraina ar fi de fapt responsabilă pentru doborârea avionului.

Sursa foto: time.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *