Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE se opune stopării importurilor…

UE se opune stopării importurilor de cereale din Ucraina – Deutsche Welle

De pe terenurile ameninţate acum de ariditate, Ucraina recolta înainte de război patru milioane de tone de cereale

UE critică Polonia și Ungaria din pricina stopării unilaterale a importurilor de cereale din Ucraina. Comisia Europeană insistă asupra competențelor sale în materie de comerț, notează Deutsche Welle.

Inițiativa președintelui partidului de guvernământ polonez și totodată vicepremier, Jaroslaw Kaczyński, a luat prin surprindere Comisia Europeană. Acesta a decis stoparea importurilor de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate și carne din  Ucraina. Prin afirmația „trebuie să corectăm greșeli”, Kaczyński a făcut acest anunț sâmbăta trecută, în cadrul unei manifestări organizate de formațiunea sa conservatoare „Justiție și Dreptate” (PiS). Ungaria s-a alăturat imediat acestei decizii.

La finele săptămânii trecute, Comisia Europeană a reacționat mai întâi cu o luare de poziție foarte lapidară. Abia luni purtătorii de cuvânt ai instituției au încercat să explice ce s-a întâmplat.

„Este important să amintim că politicile comerciale cad exclusiv în competența UE. Aceasta înseamnă că deciziile nu pot fi luate decât la nivel european. De aceea măsurile unilaterale nu sunt posibile”, a afirmat Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt a UE în chestiuni comerciale.

Fermierii polonezi demonstrează de săptămâni împotriva concurenței ieftine din Ucraina Imagine: Marcin Bielecki

Acord de liber schimb cu Ucraina

Dat fiind că pe piața europeană internă a celor 27 de state membre nu există granițe sau taxe vamale, cerealele din Ucraina pot fi tranzacționate liber în interiorul UE, chiar dacă Polonia și Ungaria au decis stoparea importurilor. Pentru a fi eficientă, stoparea importurilor ar trebui decisă de toate cele 27 de state membre. Purtătoarea de cuvânt în chestiuni comerciale a subliniat că între UE și Ucraina există un amplu acord de liber schimb, care este valabil desigur și pentru Polonia și Ungaria, după cum este valabil pentru toate celelalte state membre. Potrivit acestui acord, taxele vamale pentru exporturile Ucrainei în UE și prin UE sunt în mare măsură suspendate de la debutul invaziei ruse. Prin asta se facilitează Ucrainei vânzarea cerealelor și altor mărfuri în străinătate, ocolind porturile ucrainene de la Marea Neagră, atacate de Rusia.

Juriștii Comisiei Europene verifică în prezent motivația oficială a autorităților poloneze și ungare pentru stoparea importurilor. Acestea argumentează cu dezechilibre apărute în piață, dezavantaje pentru fermierii proprii sau încălcări ale procedurilor de producție. Dacă nu se va constata existența unei baze juridice pentru decizia unilaterală, Comisia Europeană ar putea, teoretic, să deschidă o procedură de sancționare a încălcării acordului, împotriva Poloniei şi Ungariei. „Ne aflăm în contact cu toate părțile, inclusiv Ucraina”, a evidențiat Ferrer.

Grânele din Ucraina provoacă acum mari nemulțumiri în estul Europei. Imagine: Președinția Ucrainei

Sunt necesare soluţii, nu sancţiuni

„Avem aici a face cu un război”, a declarat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Fermierii și populația Ucrainei suferă în mod evident. „UE și statele membre au făcut tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina. Dar nu este obiectivul nostru să împovărăm suplimentar populația din UE. De aceea nu este vorba despre sancțiuni. Noi trebuie să găsim soluții care se bazează pe normele europene și care țin cont atât de interesele Ucrainei, cât și de cele ale UE”.

Multor politicieni din ţările de la flancul estic o soluţie li se pare reintroducerea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene. Dar Comisia Europeană a propus tocmai contrariul, anume prelungirea cu încă un an a libertăţii vamale pentru Ucraina atacată. Potenţialul economic al Ucrainei a scăzut cu o treime de la debutul războiului – de aceea exporturile au o importanţă vitală pentru guvernul de la Kiev. Şi dat fiind că exporturile cu navele prin Marea Neagră sunt dependente de bunăvoinţa ruşilor, rutele alternative terestre sunt urgent necesare.

Sunt mai mulţi bani o soluţie?

Cinci state ale UE, între care Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria, s-au adresat deja în scris Comisiei Europene cu patru săptămâni în urmă, cerând ajutoare pentru fermierii şi producătorii lor de alimente, care suferă din pricina importurilor ieftine din Ucraina. În reacţie, UE a alcătuit la sfârşitul lunii martie un pachet de ajutorare în valoare de 56 de milioane de euro, de unde statele afectate pot deja extrage bani pentru a-i despăgubi pe fermieri.

Eric Mamer: „Avem a face cu un război”. Imagine: Dursun Aydemir

În prezent, Comisia Europeană lucrează la un al doilea pachet de ajutorare, cu un volum încă necunoscut, a comunicat purtătoarea de cuvânt Ferrer. Mai mulţi bani ar putea determina guvernele ungar şi polonez să revină la poziţia UE. Fiindcă scutirea Ucrainei de taxele vamale a fost aprobată de toate statele UE, la fel ca şi comerţul liber cu toate mărfurile posibile dinspre şi înspre Ucraina.

Cerealele, care au provocat acum mai ales nemulțumirea Poloniei, ar  trebui de fapt să fie reexportate către state terțe. Dar adesea ele rămân în statele vecine cu Ucraina, unde sunt puse în vânzare, fiindcă aparent există probleme logistice care împiedică reexportarea lor. Guvernul polonez a înființat săptămâna trecută o comisie însărcinată cu depistarea posibilelor cazuri de înșelăciune. Între altele, este vorba de cazuri în care cerealele par să fi fost importate cu acte false.

Polonia amplifică presiunile

Noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus, a căzut la începutul lunii aprilie la o înțelegere cu omologul său ucrainean, Mykola Solsky, pentru a permite în continuare tranzitul prin Polonia a zeci de mii de tone de grâne lunar. Dar acea înțelegere pare să nu mai fie valabilă. Miniștrii au de gând să poarte iarăși consultări. Și la Bruxelles experții și funcționarii vor purta consfătuiri pentru a identifica modalitățile prin care acest conflict comercial ar putea fi rezolvat.

Dar această criză nu și-a făcut apariția cu totul surprinzător. Deja în decembrie 2022 politicieni ai partidului guvernamental polonez PiS au cerut reducerea importurilor de produse agrare din Ucraina. În plus, fermierii polonezi protestează deja de luni bune împotriva concurenței ieftine din țara vecină, afectată de război. La toamnă, în Polonia vor avea loc alegeri și, potrivit unor organe de presă poloneze, este posibil ca PiS să fi decis stoparea importurilor din Ucraina din rațiuni electorale.

Şi fermierii bulgari protestează împotriva importurilor de cereale ieftine din Ucraina. Imagine: Nikolay Doychinov/AFP

Pe lângă Polonia și Ungaria este posibil ca și alte țări să adopte aceeași decizie. Astfel, guvernul bulgar a făcut cunoscut că s-ar putea alătura interdicției de importare a cerealelor din Ucraina. Până acum Bulgaria a primit de la UE 16 milioane de euro pentru compensarea pierderilor suferite, dar cere alte 50 de milioane. Și Slovacia a interzis săptămâna trecută importarea unor categorii de mărfuri din Ucraina, dar volumul comercial este redus, comparativ cu Polonia.