Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE instituie o misiune civilă…

UE instituie o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida reziliența sectorului de securitate

Imagine-simbol

Consiliul European a instituit luni, 24 aprilie, misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Potrivit unui comunicat de presă al instituției europene, obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al R. Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

„Întrucât R. Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a afirmat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Astfel, misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

„Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în aceste domeniile, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune”, potrivit Consiliului.

Ca răspuns la solicitarea R. Moldova, EUPM Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar sediul său operațional va fi în R. Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul SEAE, va fi comandantul operațiunii civile; în viitorul apropiat va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiunile la fața locului.

În concluziile sale din 24 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și a decis să îi acorde acesteia statutul de țară candidată, alături de Ucraina.

În concluziile sale din 15 decembrie 2022, Consiliul European a afirmat că UE va continua să ofere R. Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o scrisoare din 28 ianuarie 2023 adresată Înaltului Reprezentant, fosta prim-ministră a R. Moldova Natalia Gavrilița a invitat UE să desfășoare o misiune civilă în cadrul PSAC.