Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE a stabilit un nivel…

UE a stabilit un nivel maxim al prețurilor pentru produsele petroliere rusești

Consiliul Uniunii Europene a decis sâmbătă, 4 februarie, să stabilească două plafoane de preț pentru produsele petroliere care sunt originare sau exportate din Rusia.

Acestea reprezintă prețul pe baril la care sau sub care produsele petroliere din Rusia sunt scutite de interdicția de furnizare:

  • transportul maritim de produse petroliere către țări terțe și
  • asistență tehnică, servicii de brokeraj sau finanțare sau asistență financiară, în legătură cu transportul maritim de produse petroliere către țări terțe.

Primul plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate cu reducere față de țiței este stabilit la 45 de dolari pe baril, în timp ce al doilea plafon de preț pentru produsele petroliere tranzacționate cu suprapreț față de țiței este stabilit la 100 de dolari pe baril.

Nivelul plafonului va deveni aplicabil începând cu 5 februarie 2023. Este prevăzută o perioadă de tranziție de 55 de zile pentru navele care transportă produse petroliere rusești, care au fost achiziționate și încărcate pe navă înainte de 5 februarie 2023 și descărcate înainte de 1 aprilie 2023.

În plus, Consiliul va reveni la revizuirea mecanismului de plafonare a prețurilor pentru țiței începând cu jumătatea lunii martie, iar revizuirea va avea loc în mod regulat la fiecare două luni.

„În fața războiului de agresiune al Rusiei, UE se află în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său și sprijină fără rezerve independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare împotriva agresiunii rusești”, se menționează într-un comunicat al instituției europene.

La 6 octombrie 2022, Consiliul a adoptat o decizie care a introdus o exceptare de la interdicția de a furniza transport maritim și de la interdicția de a furniza asistență tehnică, servicii de brokeraj sau finanțare sau asistență financiară, în legătură cu transportul maritim către țări terțe de țiței sau produse petroliere care provin din Rusia sau sunt exportate din Rusia, achiziționate la un preț maxim prestabilit sau sub un preț maxim prestabilit convenit de către Coaliția pentru limitarea prețurilor.

Această scutire este menită să atenueze consecințele negative asupra aprovizionării cu energie a țărilor terțe și să reducă creșterile bruște ale prețurilor cauzate de condițiile extraordinare de pe piață, limitând în același timp veniturile din petrolul rusesc.

La 3 decembrie 2022, Consiliul a adoptat o decizie care a stabilit plafonul de preț pentru țiței la 60 de dolari pe baril.

Din 1 februarie 2023, Rusia nu va mai vinde petrol țărilor care au plafonat prețul petrolului rusesc, potrivit decretului semnat în decembrie 2022 de președintele rus Vladimir Putin, drept răspuns la decizia UE de aprobare a unui plafon de preț.