Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statele UE au aprobat în…

Statele UE au aprobat în unanimitate plafonarea prețului petrolului rusesc. Zelenski spune că nivelul de plafonare „nu este serios”

Toate guvernele Uniunii Europene au finalizat sâmbătă aprobarea scrisă a unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, a anunțat Comisia Europeană, fapt care deschide calea pentru publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al UE și intrarea în vigoare la 5 decembrie, relatează Reuters.

De cealaltă parte, plafonarea prețului la 60 de dolari „nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să ducă războiul în Ucraina”, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski.

Măsura, o inițiativă a Grupului celor șapte națiuni, se adaugă embargoului impus de UE asupra importurilor de țiței rusesc transportat pe mare, care intră, de asemenea, în vigoare la 5 decembrie, și este menită să permită prestarea de servicii legate de petrol către țările terțe numai pentru încărcăturile care nu depășesc plafonul.

„G7 și toate statele membre ale UE au luat o decizie care va afecta și mai puternic veniturile Rusiei și va reduce capacitatea acesteia de a purta război în Ucraina”, a declarat într-un comunicat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„De asemenea, această decizie ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale la energie, de care vor beneficia țările din întreaga lume care se confruntă în prezent cu prețuri ridicate la petrol”, a mai spus ea.

Plafonarea prețului va interzice companiilor din G7 să se ocupe de asigurarea, reasigurarea sau finanțarea comerțului cu petrol sau să manipuleze încărcături de țiței rusesc către țări terțe, cu excepția cazului în care petrolul a fost vândut la sau sub plafonul de 60 de dolari pe baril.

„Nu s-ar putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o intervenție video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”, a mai spus președintele ucrainean.

Andriy Yermak, șeful administrației lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Zelenski s-a declarat nemulțumit de faptul că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, ceea ce, în opinia sa, ar crește bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.

„Acești bani … vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor țări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri, 2 decembrie, la un consens asupra prețului la care să plafoneze petrolul rusesc. Acordul prevede plafonarea prețului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terțe la 60 de dolari pe baril.