Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Decretul lui Vladimir Putin privind…

Decretul lui Vladimir Putin privind interzicerea exporturilor de petrol rusesc către țările care impun un plafon de preț intră în vigoare

De astăzi, 1 februarie 2023, Rusia nu va mai vinde petrol țărilor care au plafonat prețul petrolului rusesc, potrivit decretului semnat în decembrie 2022 de președintele rus Vladimir Putin, drept răspuns la decizia UE de aprobare a unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare.

Decretul lui Putin prevede că interdicția este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conține o clauză care îi permite președintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis, pe 2 decembrie 2022, plafonarea prețului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terțe la 60 de dolari barilul. Măsura a fost aplicată începând cu 5 decembrie, prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

„Acordul UE privind plafonarea prețului petrolului, convenit cu G7 și alții, va reduce semnificativ veniturile Rusiei. Asta ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale la energie, în beneficiul economiilor emergente din întreaga lume”, anunța pe Twitter președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Atunci, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declara că plafonarea prețului la 60 de dolari „nu este serioasă și nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să ducă războiul în Ucraina”.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit în primăvara anului 2022 să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE. Decizia care intră în vigoare luni. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, declara atunci că ar duce la reducerea cu 90 la sută a importurilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană, până la finele anului 2022.