Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina trebuie să primească sprijin…

Ucraina trebuie să primească sprijin pe termen lung din partea țărilor occidentale, afirmă secretarul general al NATO

Țările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în contextul în care Rusia nu dă semne că ar ceda, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru BBC.

Potrivit lui Stoltenberg, sprijinul militar va asigura supraviețuirea Ucrainei ca țară suverană și va forța Rusia să negocieze o încheiere a războiului. Secretarul general al NATO menționează că mobilizarea parțială anunțată în Rusia în septembrie 2022 a arătat că Moscova nu are nicio dorință de a pune capăt războiului.

„Forțele ucrainene au avansat timp de câteva luni, dar știm de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forțe, iar multe dintre ele se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că rușii sunt pregătiți să continue războiul și, de asemenea, că este posibil să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a avertizat Jens Stoltenberg.

În discursul ținut de Anul Nou, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a încercat să arate că este nevoie de susținerea trupelor care luptă în Ucraina, spunând că este în joc chiar viitorul țării și că Occidentul încearcă să anihileze Rusia prin intermediul Ucrainei. La rândul său, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că se ascunde în spatele trupelor sale, în încercarea de a se agăța de putere.

În după-amiaza zilei de 31 decembrie 2022, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra mai multor orașe ucrainene. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a anunțat că Rusia a lansat, pe 31 decembrie, peste 20 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, iar Forțele de apărare ucrainene au doborât 12 dintre acestea.

Atacurile au continuat și în noaptea de Revelion. Autoritățile ucrainene au declarat că apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 45 de drone Shahed.

Șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei, Kiril Timoșenko, a anunțat că doi oameni au murit, iar 50 au fost răniți în ultimele 24 de ore, în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Timoșenko, o persoană a fost rănită în regiunea Dnepropetrovsk, o persoană a fost rănită în regiunea Donețk, cinci persoane au fost rănite în regiunea Zaporojie, șase persoane au fost rănite în regiunea Nikolaev, o persoană a fost rănită în regiunea Harkov, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite în regiunea Herson, zece persoane au fost rănite în regiunea Hmelnițki și o persoană a fost ucisă și alte 22 au fost rănite în Kiev.

Potrivit presei ucrainene, în ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat atacuri masive asupra a 11 regiuni din Ucraina.