Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina, ținta unui nou atac…

Ucraina, ținta unui nou atac cu drone rusești: Autoritățile ucrainene anunță că în noaptea de Revelion au fost doborâte 45 de drone „Shahed”

În noaptea de Anul Nou, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 45 de drone Shahed: treisprezece în 2022 și 32 în 2023, au anunțat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, 2022 – 2023, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu drone kamikaze de producție iraniană Shahed-131/136”, anunță autoritățile ucrainene.

Șeful administrației militare din Kiev a anunțat că în urma atacului cu rachete în Kiev a fost distrus un obiect de infrastructură. Potrivit acestuia, ținta raidului cu drone din noaptea de Anul Nou a fost o instalație energetică. Aproape 30 de drone au fost lansate în toată regiunea de către ruși.

Andrei Nebitov, șeful Direcției principale pentru securitate națională din regiunea Kiev, a publicat pe rețelele de socializare imaginile unei drone doborâte în timpul nopții trecute, pe care scria „с Новым Годом!” (La mulți ani!).

În după-amiaza zilei de 31 decembrie 2022, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra mai multor orașe ucrainene. A fost atacată capitala Ucrainei, Kievul, și regiunile Hmelnițki, Zaporijie, Nikolaev și altele.

În Kiev, un om a fost ucis, iar 13 au fost răniți. Rachetele lansate de ruși au distrus mai multe clădiri. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că 30% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără curent electric. În regiunea Hmelnițki, în urma atacului cu rachete, au fost rănite două persoane. În Zaporojie au fost rănite 4 persoane, inclusiv o fată de 14 ani. Două case au fost distruse și opt au fost avariate. În regiunea Nikolaev au fost răniți șase oameni.

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a anunțat că Rusia a lansat, pe 31 decembrie, peste 20 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, iar Forțele de apărare ucrainene au doborât 12 dintre acestea: șase în regiunea Kiev, cinci în regiunea Jitomir și una în regiunea Hmelnițki.