Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina și alte șase state…

Ucraina și alte șase state se retrag de la sesiunea APCE în semn de protest față de revenirea Rusiei

Delegațiile a șapte state au părăsit sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în semn de protest după confirmarea statutului delegației Federației Ruse în cadrul Adunării. Este vorba despre Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia.

Potrivit RBK Ucraina, cu referire la declarațiile șefului delegației Ucrainei în APCE, Gheorgi Longvinski, parlamentarii din Rada Supremă vor continua lupta.

Ucrainei s-au alăturat încă șase state care au adoptat o declarație comună.

Viitorul Consiliului Europei este amenințat pentru că el pierde încrederea oamenilor pe care trebuie să-i apere. Ne întoarcem acasă pentru a discuta cu parlamentele șiguvernele noastre cu referire la acțiunile comune încadrul Adunării pentru următoarea sesiune”, se menționează în textul declarației.

Din delegația Parlamentului R. Moldova la APCE, pentru revenirea Rusiei și-au dat votul deputații Andrei Năstase (PPDA) și Vlad Batrîncea (PSRM). Împotriva acestei decizii s-a exprimat însă deputatul Mihail Popșoi (PAS).

Andrei Nastase susține că „nu a fost o decizie ușoară”, însă a votat pentru revenirea Rusiei în componența APCE pentru ca această instituție să aibă o influență pozitivă asupra Rusiei, în subiectele legate de drepturile omului și stat de drept.

Pentru reobținerea dreptului de vot al Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare au votat 118 membri, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abținut. Din delegația Parlamentului R. Moldova la APCE, pentru revenirea Rusiei și-au dat votul deputații Andrei Năstase (PPDA) și Vlad Batrîncea (PSRM). Împotriva acestei decizii s-a exprimat însă deputatul Mihail Popșoi (PAS).

În 2014, Rusia a pierdut drepturile de vot ale APCE după preluarea Crimeei și susținerea separatiștilor militari din estul Ucrainei. Rusia a răspuns în 2016 prin boicotarea Adunării și a refuzat din 2017 să plătească contribuția sa anuală de 33 de milioane de euro, aproximativ 7% din bugetul consiliului.