Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a impus sancțiuni împotriva…

Ucraina a impus sancțiuni împotriva unui deputat din Rada Supremă, soției sale și a cinci cetățeni ruși

Consiliul Național de Securitate și Apărare din Ucraina a impus sancțiuni împotriva politicianului ucrainean, deputat al Radei Supreme și liderului Partidului, Platforma de Opoziție – pentru viață”, Viktor Medvedchuk, care este „un prieten apropiat” al președintelui rus, Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut într-un briefing de presă desfășurat după ședința consiliului, relatează Novaya Gazeta.

Sancțiunile implică înghețarea activelor lui Medvedchuk și blocarea oricăror tranzacții bancare.

Pe listă mai figurează soția lui Medvedchuk, un alt cetățean ucrainean, cinci ruși și 19 companii. Secretarul NSDC, Aleksey Danilov, a precizat că restricțiile sunt impuse pentru o perioada de trei ani, în cadrul cazului de finanțare a terorismului. Decizia NSDC trebuie încă aprobată de președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky.

La începutul lunii februarie, Zelensky a aprobat sancțiuni împotriva lui Taras Kozak, membru al Radei Supreme din partea partidului „Platforma opoziției – pentru viață”, și a canalelor sale de televiziune 112 Ucraina, NewsOne și ZIK.

Toamna trecută, Consiliul Național al Ucrainei pentru Televiziune și Radiodifuziune a început să verifice NewsOne, 112 Ucraina și ZIK, care au arătat un fragment al unei întâlniri între șeful consiliului politic al Platformei de opoziție – Partidul pentru viață Viktor Medvedchuk și președintele rus Vladimir Putin la Moscova. 

„Declarațiile sale în sensul lor stilistic și semantic sunt declarații care pot crea o convingere a audienței în atitudinea pozitivă a șefului țării agresoare față de Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat atunci autoritatea de reglementare.