Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Soloviov, unul dintre principalii propagandiști…

Soloviov, unul dintre principalii propagandiști de la Kremlin, a publicat o fotografie de la Adunarea „Moldova Europeană”, menționând că în ea apare „un miting antiguvernamental la Comrat”

Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandiști de la Kremlin, a publicat pe contul său de Telegram o fotografie cu mulțimea de oameni de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care a avut loc duminică, 21 mai, în capitală, menționând însă că în fotografie apare „un miting antiguvernamental la Comrat”.

„Un miting antiguvernamental are loc la Comrat, capitala Găgăuziei. Oamenii nu sunt de acord cu cursul pro-european al președintei Sandu și cer organizarea unui referendum. Pe parcursul zilei, Sandu și-a organizat propriul miting de susținere a cursului spre integrarea europeană”, a scris Soloviov.

Sursa foto: Vladimir Soloviov/ Telegram

Duminică, 21 mai, la Chișinău a avut loc Adunarea Națională „Moldova Europeană” convocată de către președinta Maia Sandu ca „să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta este calea aleasă de noi”. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), între 75.000 și 80.000 de persoane au participat la manifestația din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). La sfârșitul miting-ului pro-european masiv a fost adoptată și votată Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”.

Sursa foto: Poliția R. Moldova

„Azi (duminică, 21 mai, n.red.) ne-am adunat toți grămăjoară ca să spunem că R. Moldova este europeană, că R. Moldova își ridică fruntea sus și merge în UE. R. Moldova este țara noastră a tuturor și vă rog să credeți în viitorul nostru european. Este legământul generației noastre să muncească cât este necesar pentru ca generațiile viitoare să trăiască în Europa!”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul evenimentului.

În aceeași zi, reprezentanții Partidului Politic „Șor” au organizat contramanifestații a Adunării Naționale „Moldova Europeană” în orașele Orhei, Bălți și Comrat. Participanții la aceste manifestații au cerut „organizarea unui referendum cu privire la vectorul extern al R. Moldova”. Numărul lor a fost însă mult mai mic decât al celor care au participat la Adunarea Națională „Moldova Europeană” din PMAN.

Vladimir Soloviov este un cunoscut propagandist rus care a promovat în repetate rânduri falsuri despre evenimentele din R. Moldova, folosindu-se, printre alții, de opoziție. De exemplu, Vladimir Odnostalco, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a fost invitatul propagandistului de la Kremlin în emisiunea „Soloviov LIVE”, din 16 aprilie 2022, în cadrul căreia a făcut mai multe afirmații denigratoare și instigatoare la ură și a promovat mai multe falsuri.

Pe 14 martie 2022, Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei a anunțat că prezentatorului TV i s-a acordat statutul de suspect în cazul apelurilor publice pentru schimbarea frontierei de stat a Ucrainei. El urma să fie dat în căutare internațională de către autoritățile ucrainene.