Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rușilor care încearcă să iasă…

Rușilor care încearcă să iasă din țară prin vămile cu Georgia li se înmânează somații de înrolare

Rușii care sunt supuși conscripției și doresc să părăsească Federația Rusă primesc citații la granița cu Georgia. Acest lucru a fost raportat în serviciul de presă al șefului și guvernului Osetiei de Nord, relatează rosZMI.

Potrivit sursei citate, punctul de mobilizare al Comisariatului Militar a fost dislocat la punctul de control „Upper Lars” de la granița cu Georgia. Acesta este alcătuit dintr-un grup operațional, care include un reprezentant al comisariatului militar și un reprezentant al autorității executive.

„Au liste cu persoane care fac obiectul unei mobilizări parțiale, iar cele care pleacă din țară sunt verificate pe aceste liste – dacă o persoană care încearcă să părăsească țara este supusă mobilizării parțiale, îi este înmânată citație de înrolare”, a spus sursa.

Totodată, se precizează că somațiile vor fi comunicate doar locuitorilor din Osetia de Nord.

În ultimele zile, presa rusă scrie că la granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de mașini. Din cauza fluxului mare de mașini s-a decis ca granița spre Georgia să fie trecută pe jos pentru a reduce timpul de așteptare. Jurnaliștii de la portalul „Kavkazkii Uzel” au discutat cu rușii care pleacă în Georgia. Unii au spus că pleacă din motive de serviciu sau de natură personală. Mulți dintre ei au fost reticenți în a discuta motivele părăsirii Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, începând cu data de 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă. Într-o adresare către națiune, Putin a menționat că  vor fi mobilizați în special rușii care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă, iar ministrul rus al Apărării a spus că este vorba de mobilizarea a circa 300 de mii de rezerviști cu vârstele cuprinse între 18 și 65 de ani. În discursului lui, Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că au respins o „soluție pașnică” pentru „problema Donbas-ului” și a amenințat cu folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei.

Mobilizarea anunțată de Putin vine după ce, în ultimele săptămâni, armata rusă a suferit o serie de înfrângeri în Ucraina, pierzând mii de km din teritoriile cucerite de la începutul războiului. Avansarea armatei ucrainene i-a grăbit pe ruși să organizeze, începând cu 23 septembrie, așa-numite „referendumuri” pentru alipirea la Rusia a teritoriile aflate în prezent sub ocupația rusă: regiunile Donețk, Luhansk și, parțial, Herson și Zaropojie. Mai multe state au anunțat deja că nu vor recunoaște referendumurile ilegale.

Anunțul lui Putin privind mobilizarea a declanșat proteste anti-război în zeci de orașe ale Rusiei. Poliția însă a intervenit peste tot, fiind reținuți peste 1400 de protestatari pașnici.

Drept răspuns la acțiunile lui Putin, miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit că vor pregăti noi sancțiuni împotriva Rusiei și vor mări livrările de arme către Kiev. 

Mobilizarea anunțată a provocat imediat blocaje la granița cu Rusia. Rușii au început să părăsească țara în masă.

VIDEO/ Rușii trec granița pe jos în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea anunțată de Putin