Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia se declară nemulțumită de…

Rusia se declară nemulțumită de decizia Ucrainei de a interzice intrarea pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene

Foto: Tass.ru

Decizia Ucrainei de a interzice, începând cu 1 septembrie, accesul autoturismelor cu plăci de înmatriculare transnistrene pe teritoriul său „este un pas revoltător și afectează interesele tuturor locuitorilor din regiune”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, scrie Tass.

„De la 1 septembrie 2021, Ucraina a interzis accesul pe teritoriul său pentru vehiculele cu plăci de înmatriculare transnistrene, al căror număr real, apropo, este acum de multe ori mai mic decât nevoile a 120 de mii de proprietari de mașini pe malul stâng al Nistrului. Acest pas revoltător al Kievului lovește interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv zeci de mii de cetățeni ucraineni”, a spus diplomatul.

În declarațiile făcute, Zaharova subliniază că „măsurile de blocadă ale Kievului vor avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru, anulând toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive”. „Astfel, Ucraina se discredită complet ca garant și mediator în activitatea Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere a soluționării transnistrene (formatul „5 + 2”)”, a menționat Zaharova.

Reprezentanta Ministerului de Externe rus a cerut, de asemenea, Kievului să respecte cu strictețe obligațiile sale internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului, precum și structurilor internaționale, în primul rând Uniunea Europeană, să ofere o evaluare obiectivă a comportamentului autorităților ucrainene.

Începând cu 1 septembrie, Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numere transnistrene. Astfel, în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană este permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în R. Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

Citiți și: De la 1 septembrie, rămân în vigoare restricțiile de circulație pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, în traficul internațional. Precizările Biroului de Reintegrare după informațiile furnizate de autoritățile ucrainene

În context, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat autorităților de la Chișinău să convoace în ședință grupurile de lucru comune pe problema transportului, în legătură cu decizia Kievului. Detalii aici.

Citiți și: Serviciul Vamal Odesa anunță că, inițial, a publicat un mesaj eronat pe Facebook: Ucraina menține interdicția intrării pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene, de la 1 septembrie