Principală  —  IMPORTANTE   —   Krasnoselski solicită autorităților de la…

Krasnoselski solicită autorităților de la Chișinău convocarea în ședință a grupului de lucru pe tema restricțiilor de circulație în Ucraina pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene

Foto: novostipmr.com

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, solicită autorităților de la Chișinău să convoace în ședință grupurile de lucru comune pe problema transportului, în legătură cu decizia Kievului, potrivit căreia, începând cu 1 septembrie, se menține interdicția de intrare pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene, scrie presa din regiunea transnistreană.

Potrivit sursei citate, într-o conferință de presă, Krasnoselski a declarat că „problema restricționării circulației vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene în Ucraina rămâne problema numărul unu pe agenda negocierilor moldo-pridnestroviene”.

Potrivit lui, regiunea transnistreană a propus eliminarea termenului limită la 1 septembrie 2021 și preluarea unui termen de șase luni.

Citiți și: De la 1 septembrie, rămân în vigoare restricțiile de circulație pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, în traficul internațional. Precizările Biroului de Reintegrare după informațiile furnizate de autoritățile ucrainene

„Pe parcursul acestor șase luni, ar fi posibil să se finalizeze protocoalele deja semnate privind eliberarea unei plăci de înmatriculare neutre, să se semneze protocoale noi, să se rezolve problema permiselor de conducere și să se includă transportatorii de pasageri și marfă în actualul mecanism de înmatriculare a vehiculelor, ”, a delcarat Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski a menționat că în urma negocierilor, proiectul de decizie a fost susținut și de șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitry Kozak. După aceea, potrivit așa-numitului lider de la Tiraspol, autoritățile de la Chișinău au negociat cu Ucraina pe 25 august și a solicitat amânarea termenului de la 1 septembrie 2021 la 10 ianuarie 2022. Pridnestrovie a fost mulțumită de această opțiune.

„Partea moldovenească era încrezătoare că nu vor exista probleme, mai ales că Ucraina este un mediator în formatul de negociere „5 + 2”. Cu toate acestea, partea ucraineană a refuzat categoric să ia o decizie de amânare a datei. Aceasta este alegerea Ucrainei. Sincer să fiu, am impresia că Ucraina se teme că Transnistria și Moldova vor începe să negocieze. Trebuie să ne dăm seama de ce Kiev a făcut acest lucru”, a declarat Krasnoselski.

Krasnoselski a menționat că cetățenii de pe malul stâng al Nistrului vor avea de suferit din cauza deciziei de la Kiev.

„Am cerut Ministerului Afacerilor Externe să pregătească o solicitare către Ucraina, cât și tuturor participanților la formatul 5 + 2, cu o întrebare despre motivele care au dus la luarea acestei decizii. M-am adresat deja către partea moldovenească cu o cerere de reluare urgentă a grupurilor de lucru, elaborarea unei soluții și semnarea unui protocol final cu privire la toate aceste probleme. Sper pentru un dialog timpuriu ”, a subliniat Krasnoselski.

Începând cu 1 septembrie, Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numere transnistrene. Astfel, în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în R. Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

Anterior, Serviciul Vamal Odesa a venit cu o rectificare a mesajul său pe pagina sa de Facebook, în care anunțase inițial că autoritățile ucrainene ridică restricțiile în acest sens.

Rectificarea vine după ce duminică, 28 august, autoritățile de la Kiev au anunțat că amână interdicția de intrare pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, ca urmare a unei cereri în acest sens a Chișinăului. Într-o postare a Serviciului Vamal Odesa se menționează că această informație a fost publicată „eronat”, „din greșeală” pe pagina de Facebook a instituției și că Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numerele transnistrene.

Kievul anunțase anterior că, după data de 1 septembrie 2021, mașinile din regiunea transnistreană trebuie să aibă numere de înmatriculare neutre pentru a mai fi lăsate să circule pe teritoriul ucrainean.

Citiți și: Serviciul Vamal Odesa anunță că, inițial, a publicat un mesaj eronat pe Facebook: Ucraina menține interdicția intrării pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene, de la 1 septembrie