Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a provocat Ucrainei pagube…

Rusia a provocat Ucrainei pagube de 340 de miliarde de dolari în primele 200 de zile de război, afirmă premierul ucrainean

De la începutul războiului din Ucraina și până pe 10 septembrie, agresiunea militară a Rusiei a provocat Ucrainei daune de peste 340 de miliarde de dolari, afirmă prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, citat de ukrinform.net. Shmyhal spune că banii necesari pentru reconstrucția Ucrainei ar trebui adunați prin confiscarea bunurilor Rusiei – statul agresor care a provocat daunele.

„Până în prezent, valoarea totală a pagubelor confirmate de Banca Mondială este de peste 340 de miliarde de dolari SUA. Suma fondurilor verificate și necesare reconstrucției este de aproximativ 105 miliarde de dolari SUA, dar ea se va schimba pe măsură ce războiul continuă. Distrugerile, din păcate, continuă și, evident, vom cere mai mult”, a spus premierul Denys Shmyhal răspunzând întrebărilor din cadrul conferinței anuale privind Strategia Europeană de la Yalta, transmite ukrinform.net.

Premierul a subliniat încă o dată că sursa prioritară de fonduri pentru reconstrucția Ucrainei trebuie să fie bunurile confiscate ale Rusiei, nu doar bugetul de stat al Ucrainei și sprijinul internațional.

„Solicităm adoptarea unei legislații naționale, să se ia în considerare posibilitatea unui acord sau a unei legislații internaționale, care să permită crearea unui nou sistem de securitate în lume, ca un agresor să înțeleagă că va plăti pentru agresiunea sa neprovocată. Acest lucru este extrem de important”, a spus Shmyhal.

Strategia Europeană de la Yalta este o conferință internațională anuală a politicienilor și antreprenorilor ucraineni și străini, fondată în 2004. Scopul conferinței este întâlnirea liderilor politici și a oamenilor de afaceri pentru a promova dezvoltarea Ucrainei și a sprijini aspirațiile acesteia de integrare europeană.

11 septembrie 2022 este ziua cu numărul 200 a războiului din Ucraina, declanșat de Federația Rusă pe 24 februarie.