Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Rolul Turciei în tranzitul cantităților…

Rolul Turciei în tranzitul cantităților de gaze naturale necesare R. Moldova, Ucrainei și României. Subiect discutat la București

Turcia ar putea avea un rol important în tranzitul cantităților de gaze naturale necesare R. Moldova, Ucrainei și României. Subiectul respectiv a fost discutat joi, 2 iunie, în cadrul unei întrevederi de la Palatul Victoria, din București, dintre prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă și ministrul Apărării al Republicii Turcia, Huluși Akar, anunță Guvernul României într-un comunicat de presă.

Potrivit anunțului, în cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre importanța dintre România și Turcia circumscrise Parteneriatului Strategic, colaborarea economică strânsă și preocupările comune legate de securitatea regională și cea la Marea Neagră. De asemenea, „a fost abordat cadrul cooperării energetice și rolul Turciei în tranzitul cantităților de gaze necesare României, R. Moldova și Ucrainei prin sistemul de transport din Turcia”.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Totuși, de atunci au existat mai multe avertizări din partea gigantului rus privind stoparea livrărilor în condiție în care R. Moldova nu reușea să achite pentru consumul de gaze naturale din luna precedentă. Pe 1 mai, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care nu se va face auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în cadrul ședinței de marți, 31 mai, noul tarif la gaze naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif care va fi afișat în facturi începând cu 1 iunie.