Reacţia lui Putin după ce Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice din cauza scandalului de dopaj

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat o decizie motivată politic” a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) de a exclude Rusia pentru patru ani de la Jocurile Olimpice, estimând că această sancţiune contravine Cartei Olimpice”, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu există niciun reproş adus Comitetului olimpic rus şi, dacă nu există niciun reproş la adresa acestui comitet, ţara trebuie să participe la competiţii sub drapel naţional”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o luni la Paris.

Această decizie „contravine aşadar Cartei Olimpice”, în opinia liderului de la Kremlin.

„Orice pedeapsă trebuie să fie individuală şi nu colectivă”, a insistat Putin. Avem toate motivele să credem că această decizie este motivată nu de o îngrijorare pentru un sport curat, ci este motivată politic”, a afirmat Vladimir Putin.

Ieri, 9 decembrie, premierul rus Dmitri Medvedev, a acuza continuarea „isteriei antiruseşti”, dar a recunoscut că sunt în continuare „probleme serioase” de dopaj în ţara.

„Toate aceste decizii se repetă împotriva unor sportivi care au fost deja pedepsiţi, (…) ceea ce te face să te gândeşti la continuarea unei isterii antiruseşti devenită cronică”, a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă din Rusia. El şi-a exprimat dorinţa ca instanţele sportive competente să facă apel împotriva deciziei AMA/WADA.

Ieri, 9 decembrie, Federația Rusă a primit o interdicție generală de a participa, pentru o perioadă de patru ani, la toate competițiile sportive majore, printre care Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokio și Cupa Mondială de fotbal din 2022 din Qatar. Interdicția a fost stabilită de către Agenția Mondială Antidoping (Wada), scrie BBC.

Decizia a fost luată unanim de către comitetul executiv al Agenției Mondiale Antidoping (Wada) într-o reuniune la Lausanne, Elveția.

Aceasta vine după ce Agenția Antidopaj din Rusia (Rusada) a fost declarată neconformă pentru manipularea datelor de laborator predate anchetatorilor în ianuarie 2019.

Potrivit BBC, sportivii care pot dovedi că nu sunt vizați în scandalul de dopaj vor putea concura sub un steag neutru.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *