VIDEO/ Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, față-n față la Paris. Despre ce au discutat

Vladimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Vladimir Putin au stat, ieri, 9 decembrie, toți, la aceeași masă. Convorbirile dintre cei patru lideri au avut loc în așa-numitulformat Normandia”. După o serie de întâlniri bilaterale dar şi discuții generale, aceştia au susținut o conferință de presă, scrie Hromadske.

Minsk

În cadrul conferinţei de presă, toți liderii au subliniat că soluționarea ulterioară a conflictului din estul Ucrainei ar trebui să se bazeze pe acordurile de la Minsk din februarie 2015.

Totodată, părţile consideră necesară introducerea „formulei Steinmeier” în legislația ucraineană în conformitate cu versiunea convenită ieri, de cei patru lideri.

Lumea

Alte aranjamente includ încetarea focului complet până la sfârșitul anului 2019. De asemenea, în 3 regiuni până la sfârșitul lunii martie 2020 va exista o separare a forțelor. Angela Merkel, în declarația sa de deschidere, în cadrul conferinței de presă, a declarat că acestea vor fi în apropiere de „Stanitsa și Petrovsky”.

În plus, până la sfârșitul anului 2019 ar trebui să existe un schimb de prizonieri în formatul „toți pentru toți”. Totodată, în termen de 30 de zile, Grupul de Contact Tripartit trebuie să fie de acord asupra noilor puncte de control de pe linia de demarcație.

Tot în acest context, cancelarul german a menționat că mandatul misiunii speciale de monitorizare a OSCE va fi extins: acum va funcționa non-stop, și nu 12 ore, ca până acum, în toată Ucraina.

Ce urmează?

Părțile au convenit ca următoarea întrunire în „formatul Normandia” să aibă loc până în martie 2020. Cu toate acestea, în timpul declarațiilor, liderii țărilor au folosit des sintagma „în 4 luni”.

Miniștrii de externe și consilierii politici vor fi responsabili de punerea în aplicare a acordurilor încheiate ieri, 9 decembrie. Potrivit acestor decizii, parlamentul Ucrainei va trebui să voteze pentru întărirea legii privind statutul special al anumitor regiuni din Donbass și pentru implementarea formulei Steinmeier în legislație.

Cu ce nu au fost de acord?

Nu au existat declarații finale cu privire la un nou format pentru negocierile ce ţine de Crimeea și un acord privind tranzitul de gaze dintre Ucraina și Rusia.

Întrebat de jurnalişti despre an acord privind gazul dintre Ucraina și Rusia, Putin a declarat că în cazul unei înţelegeri, Ucraina va putea obține gaz cu 20-25% mai ieftin. Acesta însă nu a oferit detalii referitor la programul negocierilor și nici despre condițiile acestora.

Părțile nu au convenit nici asupra restituirii controlului asupra frontierei cu Federația Rusă în zonele ocupate din Donbass.

În cadrul conferinței de presă, Putin a menționat că restituirea controlului Ucrainei asupra frontierei, depinde de punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk – adică alegerile trebuie să fie organizate mai întâi pe teritoriile ocupate.

O altă problemă pe care Putin a comentat-o ​​separat este despre vorbitorii de limbă rusă din Ucraina.

„Vreau să notez că în Ucraina, 38% din populație se consideră rusă”, a spus el. De unde Vladimir Putin a obținut aceste date nu este clar.

Ieri, 9 decembrie, la Paris, liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei, s-au întâlnit pentru un summit de pace – așa-numitul „format Normandia” – menit să restabilească şi să găsească o soluție pentru conflictului din estul Ucrainei.

Negocierile lor au fost întrerupte de o întâlnire personală între Vladimir Zelenski și Vladimir Putin. Aceştia având până acum doar patru conversații telefonice.

Întâlnirea a durat aproximativ 1 oră 20 de minute. În acel moment, Merkel și Macron erau la o cină de lucru.

FOTO: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *