• VIDEO/ Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, față-n față la Paris. Despre ce au discutat

  VIDEO/ Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, față-n față la Paris. Despre ce au discutat
  Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy, German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Russian President Vladimir Putin give a press conference after a summit on Ukraine at the Elysee Palace in Paris, December 9, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS
  vizualizări
  10 decembrie 2019 | 10:31

  Vladimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Vladimir Putin au stat, ieri, 9 decembrie, toți, la aceeași masă. Convorbirile dintre cei patru lideri au avut loc în așa-numitulformat Normandia”. După o serie de întâlniri bilaterale dar şi discuții generale, aceştia au susținut o conferință de presă, scrie Hromadske.

  Minsk

  În cadrul conferinţei de presă, toți liderii au subliniat că soluționarea ulterioară a conflictului din estul Ucrainei ar trebui să se bazeze pe acordurile de la Minsk din februarie 2015.

  Totodată, părţile consideră necesară introducerea „formulei Steinmeier” în legislația ucraineană în conformitate cu versiunea convenită ieri, de cei patru lideri.

  Lumea

  Alte aranjamente includ încetarea focului complet până la sfârșitul anului 2019. De asemenea, în 3 regiuni până la sfârșitul lunii martie 2020 va exista o separare a forțelor. Angela Merkel, în declarația sa de deschidere, în cadrul conferinței de presă, a declarat că acestea vor fi în apropiere de „Stanitsa și Petrovsky”.

  În plus, până la sfârșitul anului 2019 ar trebui să existe un schimb de prizonieri în formatul „toți pentru toți”. Totodată, în termen de 30 de zile, Grupul de Contact Tripartit trebuie să fie de acord asupra noilor puncte de control de pe linia de demarcație.

  Tot în acest context, cancelarul german a menționat că mandatul misiunii speciale de monitorizare a OSCE va fi extins: acum va funcționa non-stop, și nu 12 ore, ca până acum, în toată Ucraina.

  Ce urmează?

  Părțile au convenit ca următoarea întrunire în „formatul Normandia” să aibă loc până în martie 2020. Cu toate acestea, în timpul declarațiilor, liderii țărilor au folosit des sintagma „în 4 luni”.

  Miniștrii de externe și consilierii politici vor fi responsabili de punerea în aplicare a acordurilor încheiate ieri, 9 decembrie. Potrivit acestor decizii, parlamentul Ucrainei va trebui să voteze pentru întărirea legii privind statutul special al anumitor regiuni din Donbass și pentru implementarea formulei Steinmeier în legislație.

  Cu ce nu au fost de acord?

  Nu au existat declarații finale cu privire la un nou format pentru negocierile ce ţine de Crimeea și un acord privind tranzitul de gaze dintre Ucraina și Rusia.

  Întrebat de jurnalişti despre an acord privind gazul dintre Ucraina și Rusia, Putin a declarat că în cazul unei înţelegeri, Ucraina va putea obține gaz cu 20-25% mai ieftin. Acesta însă nu a oferit detalii referitor la programul negocierilor și nici despre condițiile acestora.

  Părțile nu au convenit nici asupra restituirii controlului asupra frontierei cu Federația Rusă în zonele ocupate din Donbass.

  În cadrul conferinței de presă, Putin a menționat că restituirea controlului Ucrainei asupra frontierei, depinde de punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk – adică alegerile trebuie să fie organizate mai întâi pe teritoriile ocupate.

  O altă problemă pe care Putin a comentat-o ​​separat este despre vorbitorii de limbă rusă din Ucraina.

  „Vreau să notez că în Ucraina, 38% din populație se consideră rusă”, a spus el. De unde Vladimir Putin a obținut aceste date nu este clar.

  Ieri, 9 decembrie, la Paris, liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei, s-au întâlnit pentru un summit de pace – așa-numitul „format Normandia” – menit să restabilească şi să găsească o soluție pentru conflictului din estul Ucrainei.

  Negocierile lor au fost întrerupte de o întâlnire personală între Vladimir Zelenski și Vladimir Putin. Aceştia având până acum doar patru conversații telefonice.

  Întâlnirea a durat aproximativ 1 oră 20 de minute. În acel moment, Merkel și Macron erau la o cină de lucru.

  FOTO: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Sondaj IRI/ Încrederea în politicieni: Premierul Chicu, numit de 4% dintre respondenți

  Conducerea R. Moldova, reprezentată de președintele Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu se bucură de încrederea a 15% și, respectiv, câte 4% dintre cetățeni, sugerează datele unui son…
  Sondaj IRI/ Încrederea în politicieni: Premierul Chicu, numit de 4% dintre respondenți

  DOC/ CNESP a adoptat joi două hotărâri: Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii noului tip de coronavirus vor fi atribuite la nivel teritorial

  Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică (CNESP) a stabilit joi, 24 septembrie, mecanismul de gestionare a crizei pandemice la nivel național. Astfel, gradele de alertă corespunzătoare nivelului…
  DOC/ CNESP a adoptat joi două hotărâri: Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii noului tip de coronavirus vor fi atribuite la nivel teritorial